Zlatan retar upp franska regeringen

Zlatan retar upp franska regeringen 150 150 Tomas Lindbom

Zlatan är stor i Frankrike. Riktigt stor. Jag minns när jag mötte vice talmannen i den franska nationalförsamlingen häromåret. Sverige var Zlatan. Hon älskade Zlatan. Men Zlatan är provokativ och får räkna med mothugg särskilt när han attackerar nationen som han för tillfället lever i.

Alla känner till historien om senaste ligamatchen är Zlatan på väg ut i omklädningsrummet ger domaren ansvaret för matchresultatet och irriterat fräser att Frankrike är sett skitland. Det låter som en harmlös historia. En uppretad fotbollsspelare, till bredden pumpad med adrenalin fräser ur sig en mening som dessutom inte är riktad mot en person (förutom domaren) utan mot ett land.

Ett land. Ett land består av olika individer. Vissa tycker vi om, andra inte. Vissa traditioner och egenheter retar vi oss på.Andra kan vi vara stolta över. Jag tänker på svenskarna och Sverige. Fransmännen tänker delvis annorlunda. Nationen är mycket mer än en summa av individerna som råkat ha en gemensam plats för sin historia. Nationen är en egen kropp som ingen kan håna hur som helst.

Alla minns uppståndelsen vid VM i fotboll 2010 när delar av det franska landslaget satte sig upp mot sin tränare och inte sjöng med i den franska nationalsången inför matcherna. Också det senare väckte stort rabalder. Det låg mycket främlingsfientlighet i den irritationen. Det handlade om att någon som inte är född i landet eller har invandrade föräldrar nedlåter sig att inte respektera nationella riter. Som om dessa personer inte förstått värdet i att de ”riktiga fransmännen” i sin välvilja låtit dem bosätta sig i landet, bli en del av denna nationella gemenskap. Dessa invandrare spottar på den nation som visat dem gästfrihet.

Zlatan är fantastisk när han gör mål i PSG. Men han är trots allt utlänning och får räkna med att hållas kort om han bär sig illa åt. Precis som Anelka med flera med invandrarbakgrund under VM i fotboll 2010.

Det är val i Frankrike på söndag. Val i 101 departement runt om i landet. Alla räknar med starka framgångar för Nationella fronten. Marine Le Pen har självfallet utnyttjat Zlatanepisoden för att höja den låga valtemperaturen och göra det till sin fördel. Det oroar regeringen som anar svåra förluster för sitt socialistparti i valet.  I det sammanhanget ska den franska sportministerns aggressiva uttalanden mot Zlatan också ses.

Frankrike hävdar sin nationella särart. Nationella fronten gör allt för att göra sin tolkning av nationalism till sin. Andra partier kämpar för att nationalismen ska kunna uttryckas på ett mer sansat och tolerant sätt. Zlatan har till allt annat han åstadkommit också blivit en bricka i valrörelsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.