Front National ritar om den politiska kartan

Front National ritar om den politiska kartan 150 150 Tomas Lindbom

Framväxten av de nationalistiska och främlingsfientliga partierna i Europa kommer sannolikt att medföra nya koalitioner mellan partier och rita om det politiska landskapet.

Igår kväll var Manuel Valls, Frankrikes premiärminister gäst i det stora politiska månadsmagasiner Des paroles et des actes (Ord och handlingar) i den statliga tv-kanalen France 2. Programmet pågår i 2 1/2 timme på bästa sändningstid, direkt efter kvällsnyheterna kl 20. Manuel Valls grillades av flera journalister och debatterade med en av Les Républicains (=f d UMP, det vill säga den vanliga franska högern) främsta ledare, förre premiärministern Francois Fillon. Det blev en för franska förhållanden märklig debatt. De visade varandra stor respekt och den vanliga oförsonliga tonen över blockgränserna var ersatt av lyssnande och en hel del uttryck för samförstånd.

Francois Fillon hoppas bli högerns presidentkandidat 2017. Han har nyligen kommit ut med en bok, Faire. Faire betyder göra och han vill nu framstå som en doer i fransk politik. Han har ett program som är uppenbart borgerligt med krav på mer nedskärningar i den offentliga sektorn, mer stöd till företagen och så vidare. Samtidigt är han mer tolerant i frågor som rör invandring och flyktingpolitik. Han är sprungen ur den katolska, sociala gaullismen, En socialkonservativ politiker.

Det intressanta är nu att Manuel Valls vrider Socialistpartiet i en riktning som närmar sig den delen av oppositionen där Francois Fillon befinner sig. Fillons kritik igår mot Valls var inte hans åsikter utan hans beroende av övriga vänstern. Valls hade knappast något negativt att säga om Fillon.Han antydde att Fillon hade ansvar för en del misslyckanden under de fem år han var Nicolas Sarkozys premiärminister. Men i sak var det svårt att uppfatta att Valls var direkt i motsättning till Fillons idéer.

Detta var en märklig kväll eftersom det blev så tydligt att den socialliberala vänstern nu inte längre kan vara trovärdig när den försöker hålla ihop ett vänsterblock som är väldigt disparat. Manuel Valls och hans finansminister Emmanuel Macron befinner sig ljusår från såväl kommunister, vänsterparti och stora delar av det gröna partiet. Istället tänker de i samma banor som delar av högern. Det gäller i första hand den ekonomiska politiken. Men Valls är också en hårding i kriminalfrågor och knappast särskilt generös i invandringsfrågor.

Den låsning i två block, höger och vänster, som funnits i alla år kan bli ett minne blott om Nationella fronten får stora framgångar i regionalvalen i december och i kommande president- och parlamentsval. Det är mycket som talar för att en del av den traditionella, så kallade republikanska högern, la droite dur (den hårda högern) kommer att börja samarbeta med Nationella fronten. Det öppnar för en ny konstellation med moderat höger och den socialliberala vänstern à la Manuel Valls. Det är djärvt i dag att påstå att det skulle bli så men några riktigt framgångsrika val för FN kan öppna för helt nya konstellationer.

Den traditionella vänstern kan hamna i den riktiga kylan. Den har aldrig gjort det i Frankrike. Kommunistpartiet satt i regeringen både strax efter andra världskriget och under några av Francois Mitterrands presidentår. Den socialistiska vänstern har alltid attraherat många fransmän. Nu är läget ett annat. Den vänster som befinner sig på Socialistpartiets vänsterflygel och de partier som står längre till vänster har inget mandat längre för att hävda sin röst på allvar och kunna förhandla sig till starka positioner i såväl den nationella som lokala maktsfären. Arbetarväljarna går till Nationella fronten och den stora medelklassen väljer i huvudsak andra partier än Vänsterpartiet, kommunisterna, de gröna och trotskisterna. Vänstern har i dag svårt att lägga tyngd bakom sina ord, få uppmärksamhet för sin analys eller trovärdighet för sina förslag.

Det är alltså öppet för en ny konstellation som Tyskland har haft med socialdemokraternas koalitioner, förr med liberaler och nu med CDU  och som  Italien upplevt under flera perioder. Debatten igår kväll mellan Fillon och Valls kan vara ett första tecken på att kartan nu kommer att ritas om. Och regissören till detta är  i så fall Nationella fronten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.