Flera attentat i Paris ikväll

Flera attentat i Paris ikväll 150 150 Tomas Lindbom

Paris upplever en ny kväll av mardrömskaraktär. Efter kl 21 genomfördes attentat på tre platser. Uppgifterna nu strax efter kl 23.30  är minst 60 döda och ett oidentifierat antal skadade.

Flera explosioner inträffade utanför Stade de France där Frankrike och Tyskland spelade en vänskapslandskamp i fotboll. Matchen hade pågått ungefär tjugo minuter när explosionerna hördes in på stadion. Tre människor dödades vid dessa explosioner

I en musikklubb i östra Paris nära Charlie Hebdos lokaler vid tiden för attentatet mot tidningen, det vill säga i  januari i år, lär publik och artister ha tagits som gisslan. Uppgifter som lämnas av de franska nyhetskanalerna säger att många är döda inne på klubben eller strax utanför.

Ett tredje attentat har också inträffat i en restaurang i närheten av musikklubben. Inga uppgifter om dödade där än så länge.

Det kan finnas ytterligare ställen där attentat inträffats

Francois Hollande fanns på Stade de france när explosionerna hördes. Han begav sig omedelbart till inrikesdepartementets lokaler inne i Paris där han nu sitter i krismöte med premiärminister Valls och inrikesminister Cazeneuve.

Sent på eftermiddagen hade jag ett möte med ställföreträdande redaktionschefen på veckotidningen L ´Express, Christian Makarian. Vi talade om den spända situationen i Frankrike på grund av det ökade islamistiska hotet. Möjligheten att integrera muslimerna i Frankrike har försämrats radikalt sedan islamisternas krig mot väst med särskilt sikte på Frankrike inletts, menade han. Spänningen mellan olika grupper inom det franska samhället har ökat så påtagligt. Fransmän vet att de allra flesta muslimer som lever i landet vill leva fredligt och underordnar sig de lagar som gäller i landet. Men attentaten leder till att avståndet ständigt ökar  mellan den muslimska kommuniteten och övriga i samhället.

Några timmar senare kan jag konstatera att hans ord var profetiska och att dessa attentat ikväll kommer att öka spänningarna ännu mycket mer. Det är en sorgens kväll i Paris, i Frankrike och egentligen i hela Europa. Attentaten spär på misstro och hat och nu har det skett igen.

Vi vet inte med säkerhet om dessa attentat ikväll har organiserats av islamister men det är svårt att inte tro det Vi vet inte hur reaktionerna blir bland människor här i Paris. Kanske kommer manifestationer för gemenskap över alla kultur- och religionsgränser att organiseras de närmaste dagarna. Vi kan hoppas på det. Men faran är förstås stor att attentaten splittrar nationen och splittrar Europa. Och det är förstås själva avsikten med dessa övergrepp mot människor som nu sker med regelbundenhet.

När jag nu kl 23.35 skickar ut denna bloggartikel vet jag att det ständigt kommer nya uppgifter  som förmodligen bara kommer att ge högre dödssiffror. Men så här ser situationen ut nu när borgmästaren Anne Hidalgo är på plats vid en av attentatsplatserna i Paris

Leave a Reply

Your email address will not be published.