Undantagstillstånd i Frankrike

Undantagstillstånd i Frankrike 150 150 Tomas Lindbom

Nu är det morgon efter den fruktansvärda kvällen i Paris, det största attentatet sedan andra världskriget. Nu räknar polisen med 120 döda och ett stort antal mer eller mindre svårt skadade. Parisarna är förstås uppskakade. De få röster jag hört på morgonen tyder på en oro. Nu slår terrorismen mot vem som helst, inte bara mot mål som riktas mot speciella grupper i samhället.

Francois Hollande och hans regering agerar föredömligt i dessa krissituationer. De har en beredskap och de går ut och kommunicerar med folket utan minsta fördröjning. Första attentatet kom strax efter kl 21 utanför Stade de France. Vid 23.30 höll Hollande ett kort tal till nationen efter att ha samlat sin stab på inrikesdepartementet och kallat in regeringen. Det ska sägas att Hollande själv såg matchen på Stade de France men lämnade direkt efter första explosionen.

Hollande utfärdade undantagstillstånd av näst högsta graden från och med kl 24 samma kväll. Det är en lag från 1955 som tillkom under Algerietkrisen som nu appliceras på denna terrorkris. Staten kan stänga offentliga lokaler. Muséerna är stängda i dag. De kan kontrollera och arrestera människor som (också på lösa) grunder misstänks för brott. Gränserna mot andra länder kommer att bemannas med folk som gör noggrannare id-kontoller än tidigare. Igår kväll sa Hollande i sitt tal att gränserna skulle stängas helt Så blev det inte men kontrollen ökar.

Det finns bara en högre nivå av undantagstillstånd och den gäller statens rent konstitutionella befogenheter. Så långt går inte beslutet denna gång. Det finns också en stark vilja till samverkan över partigränserna i denna fråga.
I tv-kanaler intervjuas experter nu på morgonen om kriget mot terrorismen. Det är svårt att riktigt föreställa sig än i Sverige men här är det nu fråga om krig. Frankrike kommer säkert att intensifiera sina bombningar i Syrien. De kommer säkert att göra annat som rent militärt är att betrakta som krigshandlingar. Avgörande för dessa attentat i natt var inte bara omfattningen utan att det var riktat mot civila utan åtskillnad och att attentaten inte följts av krav på något sätt. Det ses alltså som en krigshandling mot Frankrike.

2 comments
 • Simon

  Har du hunnit få någon uppfattning om huruvida folket kommer sluta upp bakom Hollande eller om de kommer vända sig till le Pen för ”krisstöd”?

 • Tomas Lindbom

  Hej Simon!
  Det är en viktig fråga som jag funderat över och även frågat en och annan fransk iakttagare om. Svaret är att det förmodligen inte påverkar Hollandes siffror på längre sikt men möjligen på kortare sikt . Han kan dra fördel av sitt agerande i stunden men efter ett tag kommer oppositionens kritik av att regeringen inte varit tillräckligt förutseende och då faller siffrorna igen. Möjligen hinner han dra viss fördel i regionalvalet i december särskilt som klimatmötet genomförs i Paris vid samma tid.
  Vad gäller Le Pen tror jag hon vinner på allt som rör invandring, terrorism och lag och ordning. Hon kommer nog att stå ännu något starkare till regionalvalen
  Sarkozy slår förtvivlat på trumman för lag och ordning men han är ändå en blekare kopia av Le Pen Jag tror han får problem på sikt, kanske t o m att han inte kan bli högerns kandidat i presidentvalet

Leave a Reply

Your email address will not be published.