Tyst om flyktingfrågan i franska medier

Tyst om flyktingfrågan i franska medier 150 150 Tomas Lindbom

Jag lägger upp Dagens Nyheter på frukostbordet. Första sidan upptas nästan helt av bränderna i flyktingförläggningarna. Det är som de flesta morgnar den senaste tiden i de tunga svenska medierna; flyktingfrågan dominerar. Så är det inte i motsvarande franska medier.

Manuel Valls stod häromdagen inför studenter på den prestigefyllda politikskolan Sciences Po i Paris och suckade över tidningen Le Monde. ”Den gör oss deprimerade varje gång vi läser den fast vi läser den därför att vi lärt oss att vi ska göra det sedan vi var barn”, sa han.

Vad gör Valls deprimerad när han läser den tidning som gäller som obligatorisk nyhetskanal för den franska eliten inom politik och statsförvaltning. Tidningen som går åt som smör i solsken i Paris innerstad men knappast köps alls i tidningskioskerna ute i landet. Jo, tidningen talar kontinuerligt om flyktingkrisen i Europa. Inte lika mycket som svenska tidningar och inte lika mycket som till exempel sin lika prestigefyllda motsvarighet i Storbritannine, The Guardian, men ändå. Frågan kommer upp på dess sidor eftersom tidningen har en tung Europabevakning varje dag.

Manuel Valls har lovat ta emot 30 000 flyktingar på två år. Förmodligen har bara några hundra än så länge fått asyl i Frankrike. De flyktingar som finns i Frankrike passerar snabbt förbi på väg mot Tyskland och Sverige. Här har signalpolitiken lyckats. Frankrike har nog av flyktingar, anar de flyende från Balkan eller Syrien och Irak.

Franska medier och politiker håller på att göra flyktingkatastrofen till en dold fråga som inte bör lyftas fram i ljuset. Det skrivs om läget i Calais där det fortfarande råder en krissituation. Men i övrigt är det ganska tyst. Det är på sätt och vis bekvämt för ansvariga politiker och media hjälper till för att stänga alla möjligheter för Nationella Fronten att utnyttja flyktingkrisen för sina syften. Syns inte problemet kan inte heller detta parti exploatera det  för att bredda ytterligare sitt väljarunderlag.

Francois Hollande är livrädd att flyktingfrågan och invandringsfrågan rent allmänt ska få sådana proportioner att Nationella Fronten och Marine Le Pen vinner kommande val. Han och hela politikeretablissemanget inser med rätta att främlingsfientligheten är mycket omfattande i Frankrike och att de gamla partierna inte förmår vända opinionen. Istället gömmer de sig. Tala inte om flyktingkrisen, om Europas ansvar att hjälpa människor som flyr och som behöver fransmännens och européernas stöd. Taktiken är säkert riktig, i varje fall på kort sikt. På lång sikt lär den vara kontraproduktiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.