Den politiska temperaturen stiger inför regionalvalen

Den politiska temperaturen stiger inför regionalvalen 150 150 Tomas Lindbom

Söndagarna den 6 och 13 december går fransmännen till regionala val. Valrörelsens elfte timme kolliderar med den stora klimatkonferensen som genomförs i Paris med början den 30 november. En het vecka alltså, den första veckan i december. Kommer miljöfrågan att styra regionalvalen, undrar kanske någon. Jag tror inte det. Istället kommer de vanliga franska politiska ämnena att styra; ekonomi och invandring. Och i någon mån de lokala frågorna i varje region. Men politologerna ser årets regionalval som ett nationellt förval inför presidentvalet 2017. Hur kommer det att gå för de tre stora blocken, FN, PS och Les Républicains?

Den politiska temperaturen stiger dag för dag. Det handlar om makten i sammanlagt sjutton regioner i Frankrike med dess administrativa enheter på Korsika och på andra sidan Atlanten. Det är nästan en halvering av antal regioner jämfört med förra regionalvalet under Nicolas Sarkozys tid som president.

Politiska bedömare talar i allmänhet bara om valen till regionerna på fastlandet och Korsika, de tretton regionerna. Efter förra valet styrs alla regioner utom i nordöst av vänstern. Nu räknar de flesta med att Socialisterna riskerar att bara få med sig tre storregioner. PS bör kunna plocka hem Bretagne där förre försvarsministern, den populäre Jean-Yves Le Drian, toppar listan, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées och Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes. Det finns hopp om att vinna en fjärde region, Stor-Paris men där lär det bli en hård strid mellan talmannen i nationalförsamlingen, Claude Bartolone som toppar PS lista och högerns Valerie Pecresse. Aktuella opinionssiffror pekar mot seger för Pecresse, ministern för högre utbildning i Sakozys regering.

För socialisterna är det nödvändigt att ta hem tre regioner. Annars kommer trycket öka på Hollande att göra en regeringsombildning. Det vill han absolut inte göra, bara femton månader före presidentvalet. Men missnöjet med landets president och regering spiller över på hur väljarna röstar i de regionala valen. Det finns en risk att PS bara tar hem två regioner och då blir det ett knepigt läge även akut på det nationella planet.

Nicolas Sarkozy driver nu en hård kampanj för sitt parti, Les Républicains. Han hoppas på att plocka hem övriga tio regioner och hotet för honom är Nationella fronten som har goda chanser att vinna i sydöstra Frankrike (Provence-Alpes-Côte d´Azur) och i norra Frankrike (Nord-Pas-de-Calais-Picardie). I dessa regioner toppas FN:s listor av partiledarens systerdotter Marion Maréchal-Le Pen respektive partiledaren själv, Marine Le Pen. Sarkozy har valt att särskilt attackera regeringen för svaga nypor mot brottsligheten. Han presenterar siffror som ska skrämma det franska folket. Brotten ökar och regeringen gör ingenting. Hans satsning på att skrämmas med ökad brottslighet är främst ett sätt att försöka vrida vapnen ur FN:s händer. Ingenting hittills under åren på 2000-talet har visat på att det är en taktik som lönar sig. Tvärtom har FN kontinuerligt stärkt sina positioner och är nu respekterat i vida kretsar för sin världsbild när det gäller immigration och rättssäkerhet.

Hollande hoppas att hans partiföreträdare i regionerna kan vinna på den svaga förbättring av arbetslöshetssiffrorna som visades för september månad. Ingen räknar dock med några positiva överraskningar för Socialistpartiet. Socialisterna bör enligt opinionsundersökningarna få tre regioner. Högern lär vinna tio eller elva av de tretton regionerna och FN bör vinna i Picardie (Marine Le Pen). En del talar för att högerns kandidat, den erfarne och slipade politikern Christian Estrosi, förmår besegra den då blott 26-åriga Marion Maréchal-Le Pen. Estrosi är som en kameleont och kan vrida sin kampanj tillräckligt långt åt höger för att vinna slaget om den sydöstra delen av landet.

Alla räknar med en smutsig valkampanj. Det är en kamp om makten, en förfäktning till presidentvalet. Det gäller att skaffa sig rätt utgångsposition för det hårda loppet mot Elyséepalatset. Ingen kommer att vika ner sig. Alla medel är tillåtna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.