Några höstdagar i Paris

Några höstdagar i Paris 150 150 Tomas Lindbom

Jag pulsar i nedfallna löv på Paris gator. Hösten är här och när jag åker till Cergy, en förort nordväst om stan och möter naturen i skogen med dess sprakande färger  så är det vackert och nästan insmickrande. Temperaturen håller sig några grader över genomsnittet, det genomsnitt som är grundat också på de år som föregått klimatförändringarna. Tre, fyra grader varmare än normalt för årstiden, säger meteorologerna. Dagstemperaturen vissa dagar dennavecka stiger upp mot 20 grader. I dag är morgontemperaturen nästan 15. Höst i färgerna och i de korta dagarna men sommar  i grader räknat.

Folk talar om klimatkonferensen här i stan. Den börjar sista dagen i november och blir väl en av de sista tillfällen för världens ledare att hindra en katastrofal utveckling på klimatområdet. Vi har redan  förlorat möjligheten att hindra en temperaturhöjning på två grader, skriver Le Monde. Nu gäller det att inrikta arbetet på att inte temperaturen stiger med tre grader eller mer. Redan tre grader innebär svår torka i Frankrike varannan sommar och risk för att totalt förstöra jordbruket i södra delen av landet.

Politikerna tänker nog på miljön men när tror de att det ger pluspoäng att vrida om hushållningen mot ekologiskt hållbara lösningar. Inte ens i Paris, som har den mest modernt tänkande befolkningen i Frankrike i de här avseendena, händer särskilt mycket. Trafiken är tät som vanligt. De flesta åker bil till jobbet. Elbilarna blir fler och spårvagnslinjerna byggs ut. Borgmästaren Anne Hidalgo som verkligen tänker ekologiskt tar bara små steg i moderniseringen av stan. Det finns alltför många som gör allt för mycket för att hindra utvecklingen mot en miljövänlig storstad.

President Hollande låter sin arbetsmarknadsminister presentera nya lagar på arbetsmarknadens område. Arbetsgivarna beklagar att lagen om 35 timmars arbetsvecka ännu inte definitivt rivits upp, att lagen om minimilön behålls. Partierna till vänster om Socialistpartiet klagar på att de nya lagarna hotar tryggheten för de anställda. Hollande vill ha en modell av mer förhandlingar och avtal på arbetsplatserna istället för ren lagstiftning. Flera fackföreningar ser det som ett hot eftersom många arbetsplatser saknar facklig representation. Förhandlingsrätt innebär för dem att arbetsgivarna bestämmer ensamma.

Regionalvalen i december drar till sig alltmer uppmärksamhet i media. Nu kommer en sista test före presidentvalet 2017 om hur de olika partierna och presumtiva presidentkandidaterna resonerar. Alla tre huvudfigurerna är nervösa. Sarkozy är rädd att han inte vinner primärvalen nästa höst om vem som ska representera högern i presidentvalet. Många väljare inom högern litar inte på honom. Hans fem år vid makten imponerade inte på dem. Hollande har så dåliga opinionssiffror att det är närmast förvånande att han fortfarande kan behålla makten i sitt parti. Marine Le Pen oroas över om de konservativa högerextremisterna kommer att skaffa sig en egen presidentkandidat och därmed göra det omöjligt för henne att gå till en andra valomgång i presidentvalet.

Hösten är i alla fall mild och färgerna på löven på trottoarerna sprakande vackra. Jag är glad över det – och glömmer orsaken till varför det är så milt och skönt i luften. Och så har jag hittat en ny liten restaurang på Rue Saint Jacques i Quartier Latin där jag äter billigt och gott. En riktig klassiker av fransk kvarterskrog, denna Coup de torchon. Paris på hösten är faktiskt underskattat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.