Terrorismen sedd från Paris

Terrorismen sedd från Paris 150 150 Tomas Lindbom

Attackerna mot flygplats och tunnelbanestation i Bryssel har självfallet skapat stor uppmärksamhet i den franska huvudstaden. President Hollande och hans premiärminister, försvars- och inrikesministrar samlades redan kl 10 på förmiddagen. Hollande talade till allmänheten kring kl 12 och inrikesministern tillkännagav samtidigt att polisskyddet skärps på flygplatsen Charles de Gaulle och i de stora järnvägsstationerna inne i Paris.

Medborgare som intervjuas konstaterar att attackerna i Bryssel påminner om den ständiga oron som de lever med i den franska huvudstaden. Alla är ständigt medvetna om faran. Varje dag möts alla som befinner sig i Paris av väktare eller poliser som kontrollerar  väskor varje gång de ska gå in i en större affär eller i en järnvägsstation. Nu skärps kontrollen ytterligare.

Experter på terrorism uppträder i de olika nyhetsprogrammen på tv och påpekar vikten av att det nu sker ett gemensamt europeiskt arbete för att bekämpa terrorismen. En av dessa experter menade att det vi kallar IS eller Daesh fortfarande ägnar sitt brutala krig mot städer i Syrien och Irak. Den dag organisationen riktar sina vapen mot Frankrike får vi räkna med ett attentat per dag, konstaterade han.

Terrorismen hotar att förgöra det europeiska samhället och det är förstås också avsikten bland islamisterna. Varje attentat stärker de högerextrema krafterna i Europa och minskar försvaret för det som den europeiska civilisationen står för, öppenhet och tolerans mot olika grupper som vill leva tillsammans i fred, bland annat muslimerna i Europa.

Vissa analytiker som framträder i fransk tv i dag, särskilt Alain Bauer som är en känd kriminolog och rådgivare till premiärminister Manuel Valls, menar att polisen också måste utveckla nya modeller för att bekämpa terrorismen. Problemet är inte, enligt hans mening, bristen på poliser eller information utan bristen på analytiker som kan dra slutsatser av all information. Terroristerna ligger några år före samhällets försvarare, säger Alain Bauer.

Mörkret har nu sänkt sig över Paris, Eiffeltornet är ikväll upplyst i de belgiska flaggans färger. I morgon beger sig Paris borgmästare Anne Hidalgo till Bryssel för att visa den franska huvudstadens solidaritet med Bryssel. Hon och alla parisare vet att detta inte är den sista attacken mot en europeisk huvudstad. Paris ligger alltid illa till genom sitt engagemang mot Daesh i Syrien. Själv ska jag ta en kvällspromenad ner till Hôtel de ville. Där kommer säkerligen parisare att samlas för att visa sin solidaritet med brysselborna

Leave a Reply

Your email address will not be published.