Franska polisen demonstrerar

Franska polisen demonstrerar 150 150 Tomas Lindbom

Nu är det höst också i Frankrike, i varje fall börjar temperaturen falla i de norra delarna av landet. Mörkret infinner sig tidigare på kvällen. Med den kallare årstiden i annalkande uppenbarar sig samtidigt de hetare politiska och fackliga striderna. Nu är det poliserna som anför. Gnistan som tände polisernas vrede var ett våldsamt upplopp med attacker med Molotovcocktails mot polisen i Viry-Châtillon i departementet Essonne i närheten av Paris. Nu demonstrerar poliser på olika platser i Frankrike och verkar vilja fortsätta med det framöver. Demonstrationerna är inte fackligt organiserade.

Poliserna som är upprörda är inte den del av poliskåren som är mest beväpnad och som ingriper i samband med tyngre uppdrag, inte minst kopplat till terrorism. Här handlar det om den vanliga poliskåren som ska hålla ordning i bostadskvarter och finnas till hands för att motverka den enklare brottsligheten. De menar att deras möjligheter att försvara sig är otillräckliga. De behöver mer vapen i sin arsenal och mer skyddsutrustning för att klara den ökade brottsligheten. De tycker också att de är för få i tjänst.

Francois Hollande försöker lugna de demonstrerande poliserna genom att uttrycka sitt stöd för deras reaktioner. Han vill nu styra över upproret till dialog med polisfacken. I nästa vecka planerar han möten med dem. Inrikesminister Bernard Cazeneuve är redan igång för att titta på hur polisen omedelbart får bättre skyddsutrustning.

Oppositionen passar på att använda det uppkomna missnöjet till att attackera regeringen för brister i omsorgen om polisernas skydd i tjänst. Det utnyttjar regeringens bandhund, premiärminister Manuel Valls, för att gå till attack mot oppositionen. De franska folkvalda spelar alltid ihop med gatans demonstranter för att uppnå målet att smutskasta varandra. Polisen är förstås en av högerns viktiga intressegrupper. Under Manuel Valls ledning, först som inrikes- och sedan som premiärminister, har det varit svårt för den att komma åt regeringen. Valls är förhållandevis populär hos polisen. Det gäller därför för Hollande och regeringen att nu snabbt tillgodose polisens krav så långt möjligt för att inte högern ska få polisen och rättsfrågorna med sig som ett trumfkort in i den stundande valrörelsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.