Snaran dras åt runt Fillons hals

Snaran dras åt runt Fillons hals 150 150 Tomas Lindbom

Igår meddelade de tre höga juristerna som gör förundersökningen av Fillons affär kring avlöning av sin hustru och barn som politiska sekreterare. De förklarade att Fillon nu är ”mis en examen” som uttrycket heter, en form av förstadium till att han kallas till rättegång. Han är på sannolika grunder framför allt misstänkt för att ha missbrukat statliga medel. Han misstänks för att ha betalat främst sin hustru för uppdrag som hon uppenbarligen enligt juristerna inte har genomfört eller genomfört i väldigt liten grad i förhållande till arvodets storlek.

Snaran dras åt kring Francois Fillons hals och ingen är förvånad. Nu är det ett fåtal dagar tills det inte längre är möjligt att ersätta honom som officiell presidentkandidat. Det finns ingen lämplig kandidat heller inom det republikanska partiet. Alain Juppé har avböjt, Nicolas Sarkozy har också avvisat alla sådana förslag och de yngre politikerna har inte den tyngd och är inte samlande namn för att kunna på ett bättre sätt än Fillon företräda partiet. Francois Fillon kommer att förbli Republikanernas kandidat. Det är svårt att tänka sig ett annat scenario. Han kan självmant dra sig undan eller tvingas till det av sina partivänner men inget av de alternativen verkar troligt. Rättsapparaten hinner inte nå fram till en dom före valet. Han kommer säkert att förhöras. Han kan bli kallad till rättegång men även det är osannolikt. Framförallt hinner ingen dom fällas före andra valomgången den 7 maj.

Francois Fillon försvarar sig  på flera sätt. Han erkänner att han borde rent moraliskt ha handlat annorlunda genom att inte ha anställt fru och barn men han erkänner inte att han använt skattemedel på ett oriktigt sätt. Han förklarar sig i någon mening, men väldigt svag mening, moraliskt skyldig men absolut inte juridiskt ansvarig.

Fillon går framför allt till motattack och riktar kritiken mot medierna, juristerna, vänstern och de partivänner som lämnat honom eller aldrig stött honom i affären. Hans kritik mot medierna är inte så olik Donald Trumps. Och precis som Trump talar han till folket över huvudet på de människor som representerar media, rättsväsendet och de politiska motståndarna i Paris. Det är en vridning i populistisk riktning som är påtaglig. Det har gått så långt i hans resonemang att han ställer folkets vilja mot lagen. Om domare dömer honom i denna rättsaffär är det underordnat folkets dom om folket röstar på honom  och ger honom mandatet att bli nationens president.

General de Gaulle som skapade den nuvarande femte konstitutionen skrev in en paragraf som gav presidenten immunitet under sin mandatperiod. Fillon är en del i denna gaullistiska tradition. Hans sätt att reagera i den nuvarande situationen har självfallet andra bevekelsegrunder men hans starka koppling mellan ledaren och folket bär drag av gaullismen.

Under de senaste dagarna har journalister lyft fram Fillons smak för lyx. Denna mänskliga svaghet har varit känt länge i trängre kretsar i Paris. Fillon är en stor älskare av snabba sportbilar  och följer alltid Formel 1-tävlingarna med stort intresse. Det är också sedan många år känt att han köper sina måttsydda kostymer i en särskild, mycket exklusiv affär i de dyra kvarteren i Saint Germain. För några dagar sedan avslöjades att en anonym person skänkt honom en kostym för cirka 60 000 kronor från denna affär. Fillon vill inte avslöja namnet på personen och fräser ifrån med argument som att ”Nästa gång vill journalisterna veta hur mycket mina kalsonger kostar”. Faktum är att detta kan vara ett tagande av muta. Fillon har tagit emot en gåva på 60 000 kronor strax före ett presidentval. Franska väljare är i allmänhet misstänksamma mot den här typen av förseelser. Och med all rätt. En presidentkandidat bör inte utsätta sig för risken av påverkan från enskilda personer som kan företräda särintressen i samhället.

Francois Fillon var för ett halvår sedan Mr Nobody i fransmännens ögon. Han uppfattades som diskret, motsatsen till bling-bling-politikern Nicolas Sarkozy. I dag har bilden förändrats radikalt. Fillon tycks leva i en bubbla omedveten om vad han ställer till med, främst för sina egna partivänner. Han har tvingat sitt parti att acceptera honom som dess kandidat. Nu är det för sent att ändra på det. The show must go on.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.