Undantagstillståndet ersätts med hårdare antiterroristlag

Undantagstillståndet ersätts med hårdare antiterroristlag 150 150 Tomas Lindbom

Frankrike har utan avbrott levt i undantagstillstånd sedan terroristattackerna den 13 november 2015. Den 1 november i år upphävs denna ordning men ersätts med hårdare lagar mot terrorism.

Francois Hollande lovade att upphäva undantagstillståndet i samband med nationaldagen 2016 men på kvällen den 14 juli genomfördes ett nytt attentat, denna gång i Nice. En terrorist körde besinningslöst med en lastbil genom flanörstråket Promenade des Anglais mitt i stan och dödade och skadade oskyldiga människor. Undantagstillståndet behölls men nu ska det alltså upphävas, enligt President Emmanuel Macron.

Macron föreslår nu att undantagslagarna ska ersättas med en permanent lag som till stor del ger polis och militär utsträckt rätt att inskränka i människors frihet och göra husbesök på lösa antaganden om att det där finns individer som kan ha kopplingar till terrorverksamhet i någon form. Omdiskuterat är förslaget att polisen tillfälligt kan stänga en gudstjänstlokal.

Igår inträffade återigen en terroraktion med dödlig utgång. En man gav sig på två unga kvinnor utanför järnvägsstationen Saint Charles i Marseille och dödade dem på ett mycket bestialiskt sätt med kniv. Mannen har fångat polisens uppmärksamhet och hade vid dådet släppts från polishäkte i Lyon. Han hade oklara handlingar vad gäller medborgarskap men dock ingen koppling till terroristorganisation enligt polisens register. Han var född i Tunisien. Enligt uppgifter en man med missbruksproblem och utan reguljär bostad. En terrororganisation har tagit på sig dådet.

En majoritet av franska folket kräver åtgärder som stoppar terrorismen. Denna majoritet accepterar inte att sådana brott överhuvudtaget tillåts att genomföras. Polisen måste ges de resurser som krävs för att stoppa terrorhandlingar. I nationalförsamlingen är spänningen stark mellan Nationella fronten och särskilt den så kallade hårda högern inom Republikanerna som båda  anser att Macrons lagförslag är ett steg i fel riktning. Republikanernas ledamot Eric Ciotti  talade om att denna lag är den första sedan terrorattackerna 2015 som går i liberal riktning och han fördömde den i hårda ordalag. Företrädarna för La France insoumise, Jean-Luc Mélenchons rörelse, anser däremot att de nya lagarna försvagar individernas frihet. Det finns hos många inom vänstern en misstro mot polisen och att hembesöken innebär ökat trakasseri mot muslimer i svåra sociala omständigheter. En parallell till kritiken mot id-kontrollerna på stan, en polisverksamhet som diskriminerar förortsungdomar med mörk hudfärg. Även jurister som uttalat sig i medierna menar att lagen diskriminerar utan att effektivisera arbetet mot terrorism.

Leave a Reply

Your email address will not be published.