Le Pen och de gröna segrade i franska EU-valet

Le Pen och de gröna segrade i franska EU-valet 150 150 Tomas Lindbom

Det var väntat att Marine Le Pens parti Nationell samling tog förstaplatsen i det franska EU-valet igår. En knapp seger över President Emmanuel Macrons parti La République en Marche, 23,5 procent mot 22,5. Men dessa båda partier kom ändå långt före bronsmedaljören, de gröna på drygt 13 procent och ännu längre före de andra, tidigare så starka partierna som Republikanerna med häpnadsväckande låga 8 procent och Socialistpartiet på 6,5. Det kaxiga La France Insoumise, vänsterpartiet, gjorde ett uselt val med tanke på förväntningarna, några tiondelar sämre än Socialistpartiet.

Valresultatet blev väntat i vissa delar och oväntat i andra. Republikanernas bakslag pekar på detta partis svåra belägenhet i franska politik i dag, klämda mellan Marine Le Pen och Emmanuel Macron. Några av Republikanernas främsta politiker valde att ansluta sig till La République en Marche redan vid tiden för presidentvalet 2017. Med dem följde också en hel del väljare som kan betecknas som mer liberala och därmed också mer EU-vänliga. Den del av partiet som stannade kvar hade en mer konservativ profil vilket visat sig i den politik som drivits nu under EU-valrörelsen. Betoningen ligger mer på nationell identitet och en stark kritik mot Macrons frihandelsvänliga linje. Kanske är detta parti inte större än siffrorn i EU-valet visar, under tio procent. En stor del av den konservativa väljarkåren föredrar dessutom Marine Le Pens Nationell samling. Det är ett mer folkligt, mer systemkritiskt parti men där finns också konservativa drag som kan attrahera en del av den medelklass som vårdar tradition och gamla så kallade klassiska värden.

En analys av väljarkåren utifrån sociologiska data gav en intressant bild. Vi visste det men det blev så tydligt i den presentation som gjordes igårdagskvällens tv-bevakning av valet. Ju lägre inkomst och ju mindre utbildningsnivå desto starkare stöd för Nationell samling. Ju högre inkomst och utbildningsnivå desto starkare stöd för Macrons parti. Det visar sig också att La France insoumise (Vänsterpartiet) inte alls kan täva med Nationell samling om att attrahera till exempel arbetarväljarna. Lika illa är det förstås med Socialistpartiet. Folket röstar nationalistiskt och väljer extrem höger framför extrem vänster. Bland de gula västarna var stödet mycket större för Nationell samling än för vänstern.

De grönas framgångar förklaras i hög utsträckning av att de unga ställer upp för klimatfrågan. Det är stor skillnad mellan unga och äldre i hur de fördelar rösterna i valet när det kommer till partiet Europe Ecologie les Verts. De unga stöder det, de gamla lutar sig mot Nationell samling och La République en Marche!.

Vi lär får återkomma till fler analyser kring valet i Frankrike. Det kommer att styra mycket av inrikespolitiken under den närmaste tiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.