Förlängd karantän i Frankrike

Förlängd karantän i Frankrike 150 150 Tomas Lindbom

I lördags meddelade premiärminister Edouard Philippe att de strikta karantänsbestämmelserna i Frankrike förlängs med ytterligare fjorton dagar, fram till den 15 april. Det finns ingenting i läget vad gäller smittspridningen som pekar på rimligheten att släppa på kontrollerna, menar premiärministern. Nu blir det alltså karantän över påsk också och frågan är vad som händer därefter.

De franska karantänsbestämmelserna är hårdare än de svenska, betydligt hårdare. För en vanlig medborgare, ensamstående eller boende i familj, gäller att i princip inte gå ut. Undantag ges för korta promenader till mataffär och apotek eller en kortare promenad eller joggingtur, med eller utan hund. Än så länge stiger dödstalen och antalet smittade. Den senaste siffran som kommer efter den senaste helgen pekar på 2 606 varav 292 fler under det senaste dygnet.Det ska jämföras med Italiens närmare 11 000 döda och Spaniens knappt 7 000. Frankrike är inte lika drabbat men läget är ändå allvarligt eftersom ökningen av smittade och döda fortsätter att stiga brant.

Påskhelgen kommer att sätta fransmännen på prov. Inga resor, inget umgänge med släkt och vänner runt påskmiddagen. En grå och enformig vardag fortsätter och in på den tredje och fjärde veckan. Inget verkar heller peka på att slutdatum för karantänen är den 15 april. Nog hoppas många att skolorna öppnar efter påskledigheten men det verkar allt mindre sannolikt.

Fransmännen förefaller alltmer övertygade om farorna med smittan. Befolkningen tänker knappast på något alternativ till isoleringen. Men frågan är vad som händer om företag trots statens löften om ekonomiskt stöd kommer att säga upp folk i stor omfattning och även gå i konkurs. Vad händer när inlåsningen i hemmen blir mentalt övermäktig för alltfler. Frankrike är inte där men vem vet hur läget ser ut efter påsk.

President Macron kan i alla fall notera stigande opinionssiffror. Han har framträtt som den fadersgestalt som fransmännen förväntar sig av en president. En fader som man ständigt kritiserar och bråkar med men som i orostider blir till ett stöd; en fast punkt i tillvaron. Så här långt håller det franska samhället ihop. De flesta anstränger sig för att tillsammans bekämpa fienden. Kriget ska vinnas, för att citera presidenten. Kriget kräver stora uppoffringar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.