Misstro i Frankrike mot myndigheter och regering

Misstro i Frankrike mot myndigheter och regering 150 150 Tomas Lindbom

Stefan Löfvén kan glädja sig över stigande opinionssiffror och det svenska folket förefaller i huvudsak stödja den linje som företräds av myndigheter och regering. Som general de Gaulle redan kunde konstatera är det inte lätt att styra ett land med nästan lika många ostsorter som året har dagar. Folkets dom över maktens sätt att sköta coronakrisen är kärvare i Frankrike.

Enligt opinionsundersökningar sjunker nu befolkningens förtroende. I tre veckor har större delen av befolkningen suttit i karantän. Under de två senaste veckorna har siffran över dem som uppskattar regering och berörda myndigheter sjunkit med arton procent, från 59 till 41. Det är möjligen ännu mer oroande att människors förtroende är så lågt. Hela 63 procent anser att makten i landet ljuger eller i varje fall döljer viktiga fakta sina medborgare. Sådana reflektioner förekommer ymnigt på sociala medier och Marine Le Pen spär på enligt artikel i Le Monde: ”Regeringen ljuger om allt.”

Det rådde en kort period av borgfred, alldeles i början av krisen. De traditionella  medierna försöker fortsätta att ge en balanserad bild av läget. Men misstron hos stora delar av befolkningen har under ett antal år varit så hög att det finns jordmån för all form av misstro. Denna misstro har fått ökad näring under de senaste dagarna när regeringen svängt i frågan om människor bör bära ansiktsmask. Det var inte nödvändigt tidigare. Nu anser ledande företrädare för berörd myndighet att det vore  klokt.

Fransmännen börjar förstås bli pressade av en lång karantän som nu ska pågå till den 15 april enligt premiärminister Edouard Philippe men där de flesta tror att han kommer att förlänga karantänen ytterligare. Det finns tecken som tyder på att kurvan över döda börjar plana ut men den fortsätter att öka  Siffran över dödsfall i Frankrike har nu passerat 8 000. President Macron fick sina medborgare med sig i stor utsträckning när han i mitten av mars deklarerade krig mot smittan och tog drastiska beslut om att stänga inne befolkningen. Hur bra var den attityden när krisen drar ut på tiden. Hur länge till står människor ut med att sitta instängda i sina ofta små lägenheter? Kanske valde Macron rätt taktik eller så har han redan börjat trötta ut ett folk som misstror honom i allt högre grad och möjligen också rätt snart kommet att lämna sin karantän och leva som förr igen.

Samtidigt inser förstås alla att ekonomin mår dåligt och att Frankrike rusar ner mot en depression. Ekonomiminister Bruno Le Maire jämförde häromdagen utsikterna för 2020 med situationen under andra världskriget. Det är inte förvånande att ett franskt folk med en allmänt sett liten tilltro till den politiska ledningen kommer att hitta syndabockar i Paris statsledning för det som nu händer. Och hur mycket kritik kommer inte samma ledning att få under de kommande veckorna när eländet förmodligen bara lär tillta i omfattning?

Leave a Reply

Your email address will not be published.