Karantänen i Frankrike förlängs till 11 maj

Karantänen i Frankrike förlängs till 11 maj 150 150 Tomas Lindbom

Fransmännen tvingas fortsätta att leva i karantän fram till den 11 maj. Det var budskapet från President Emmanuel Macron i sitt tv-sända tal ikväll. Han talade länge och väl om alla de uppoffringar som fransmännen gjort under de första fyra veckorna i karantän innan han meddelade att karantänen nu förlängs med ytterligare fyra veckor. Ett besked som inte förvånade någon och kanske därför inte heller skapade särskilt stor uppmärksamhet eller besvikelse. De flesta är införstådda med att presidentens beslut är rimligt. Hellre vara inlåst ännu en månad och hoppas på att viruset kan besegras än att återgå till ett vanligt liv för tidigt.

Den franska modellen för att bekämpa covid-19 har varit en radikal politik där skolor och nästan alla affärer hållits stängda. Människor har bara fått gå ut för att handla mat och mediciner och för korta promenader eller joggingturer inom en kilometer från bostaden. Människor i ett fåtal yrken har tillåtits att ta sig till sina arbeten. Kollektivtrafiken har också fungerat. För de allra flesta har det varit en månad av inlåsning i hemmen och det fortsätter nu alltså till den 11 maj.

Macron gav i sitt tal vissa besked om vad som kan hända efter detta datum. Skolorna ska öppnas igen. Det ska inte ske omedelbart utan successivt. Det gäller från förskola till studenten men inte universiteten som uppenbarligen kommer att hållas stängda till i höst. Affärer och restauranger förblir däremot stängda efter den 11 maj. Macron lovade också en intensiv testning framöver och han betonade att masker kan och ska användas i mycket större utsträckning efter den 11 maj. Frågan om masker på privatpersoner har blivit en stor fråga i Frankrike.

Macron talade även om att regeringen kommer med stora ekonomiska stödpaket både till företag och privatpersoner. Han nämnde att särskild hänsyn ska tas till svaga grupper i samhället. Coronavirusets konsekvenser har blivit ökad ojämlikhet, menade Macron i sitt tal och har ambitionen att motverka denna ökade klyfta i samhället.

Macrons tal ikväll var mindre krigiskt jämfört med hans förra. Han tog sig tid att berömma alla fransmän men nämnde särskilt med namn skilda yrkesgrupper för deras engagerade insatser i kampen mot viruset. Han manade medborgarna till fortsatta uppoffringar och till nationell solidaritet. Det var, som franska presidenters tal brukar vara, retoriskt elegant men också engagerat. Han använde starka gester, var mer personlig och mindre stel än vid tidigare framträdanden. Han kändes mer som en teamledare än en kejsare i sitt framträdande denna kväll.

Leave a Reply

Your email address will not be published.