Nu börjar fas 2 av Macrons ledarskap kring coronan

Nu börjar fas 2 av Macrons ledarskap kring coronan 150 150 Tomas Lindbom

Det var en annan Emmanuel Macron som framträdde i sitt tv-tal på annandag påsk. I talet i mitten av mars upprepade han ordet krig sju gånger inom loppet av en minut. Den här gången upprepade han ett datum, 11 maj, minst lika många gånger. Kampen mot viruset fanns kvar som en del av talet men fick mindre utrymme till förmån för frågeställningen vad som ska ske med samhället när det är läge för en återgång till det normala tillståndet.

Det är en svår uppgift som Macron har framför sig. Han har genom sina  radikala beslut stängt ner samhället närmast totalt. Ett nödvändigt beslut, har han och hans medarbetare ansett. Nu ska återgången till ett normalfungerande samhälle ske så smidigt som det bara går och det blir inte lätt. Ingen av de mer framträdande experterna eller politikerna ifrågasätter beslutet att hålla en hel befolkning – i stort sett – i karantän. Men Macron kan räkna med hård kritik om följande inträffar. 1. Återgången spolieras av att alltför många företag under tiden gått i konkurs vilket då leder till en stor ansträngning både för statens budget och för människors privatekonomi. 2. Smittspridningen tar fart igen och risken är stor eftersom den fortfarande pågår. 3.Macron tvingas att skjuta på normaliseringen. Människor kommer i sin frustration att skylla detta på honom och möjligen också bryta mot order från staten. Folk går ut i alla fall, reser på semester med mera.

Regeringen kan stötta de stora företagen och den offentliga verksamheten men lär får svårare att stötta alla småföretag och Frankrike är ett land av småföretagare. Jsg har redan personligen givit ekonomiskt stöd till en bokhandel i mitt kvarter i Paris som utan hjälp från sina kunder redan skulle ha gått i konkurs. Om Frankrikes butiker fortsätter att hållas stängda över sommaren kommer denna bokhandel som så många andra småföretagare i konsumtionsbranschen att ge upp.

Det blir ett balansnummer av sällan skådat slag att kunna öppna upp samhället i maj utan att det blir rekyler som tvingar regeringen att stänga inne företag och människor igen. Smittskyddsexperterna är eniga om att landet inte klarar en ny smittvåg i vår och i sommar.

Det är ett rimligt antagande att återgången till ett mer normalt liv kommer att skjutas upp längre än till den 11 maj. Det är främst skolorna som efter den 11 maj successivt (!) ska öppnas. Däremot kommer butiker att fortsatt vara stängda. Karantänen som den är utformad i dag kommer alltså, med undantag för skolorna, att bestå på obestämd tid. Skolorna öppnar sannolikt därför att alla hemarbetande föräldrar för närvarande inte klarar sin dubbla roll som yrkesarbetande och lärare till sina barn. Macron har också pekat på att de svagpresterande barnen kommer att hamna allt mer på efterkälken ju längre tid som skolorna hålls stängda.

De äldre kommer sannolikt att tvingas leva vidare i karantän under överskådlig tid. Bernard Pivot, en gång i tiden älskad programledare för litteraturmagasinet Apostrophes i fransk tv, klagade bittert i en tv-kanal häromdagen. Han är i dag 84 år men vital. Han har svårt att tänka sig att den 11 maj se barnen gå till skolan och han själv fortsätta sitta instängd i lägenheten. Kanske ett lyxproblem för honom som lär bo i en stor våning och som dessutom är en glad storkonsument av litteratur. Men hans irritation är säkert bara en första antydan till den revolt som både äldre och yngre kommer att starta om krisen drar ut på tiden.

2 comments
 • Lena i Wales och Spanien

  Hittade till din blogg genom Franska Fikon.
  Intressant att få information om dagsläget i Frankrike.
  Jag bor i Wales till största delen, men också delar i Spanien.
  Bor du i Frankrike? Kunde inte hitta något om detta.
  Ha det bra!

 • Tomas Lindbom

  Hej Lena!
  Roligt att du uppskattar mina inlägg. Jag bor mest i Stockholm men några månader i Paris varje år. Nu har jag tvingats ställa in några resor på grund av coronan. Med hjälp av tidningar, radio och tv och släkt och vänner i Frankrike har jag ändå lite koll.

  Välkommen att följa bloggen och fu kan också gå in på podden http://www.bonjourparis.se som jag gör med författaren Britta Röstlund

Leave a Reply

Your email address will not be published.