Frankrike fortsätter med ett folk i karantän

Frankrike fortsätter med ett folk i karantän 150 150 Tomas Lindbom

Premiärminister Edouard Philippe höll igår en presskonferens på nästan två och en halv timme för att försöka bringa klarhet i hur Frankrike ska hantera coronakrisen under de närmaste månaderna. Han gav en del svar men samtidigt väcktes nya frågor till liv. Sammanfattningsvis kunde de sju miljoner fransmän som följde presskonferensen på tv konstatera att regeringen inte tänker släppa ut sina medborgare i en glädjefylld frihet – inte än på länge.

President Macron meddelade i sitt senaste tv-tal att den 11 maj var ett viktigt datum. Då vänder Frankrike blad, ville han säga. Skolorna skulle öppna successivt. Ja, var det så mycket mer han lovade egentligen? Ledande läkare i landet har också tolkat hans uttalanden som snarare strama och restriktiva när det gällde att släppa på regleringarna. Den 11 maj kanske inte över huvud taget innebär någon avgörande förändring i landet. När Philippe talade igår framkom snarare att det mesta blir sig likt efter den 11 maj. Eller som han uttryckte det: Det blir inte någon återgång till livet före coronan.

Skolorna förbereder sig trots allt på en långsam återgång till det normala. Men det kommer att ske i flera etapper. Bara en del elever få gå till skolan alternativt kommer vissa elever att gå på förmiddagen och andra på eftermiddagen. I vissa regioner med mindre smittspridning kan återgången till normal undervisning gå fortare. Allt är fortfarande oklart. Fransk medicinsk expertis säger som kollegor i andra länder att barn trots allt för smittan vidare i mindre utsträckning än äldre och framförallt drabbas i mindre grad. Barnen behöver också gå i skolan. Utbildning prioriteras mycket högt i Frankrike. Skolorna kommer att öppnas efter 11 maj men alla barn kommer inte att sitta i samma klassrum samtidigt.

I övrigt förefaller det som om det mesta efter den 11 maj blir likt läget just nu. De som kan arbeta hemma ska göra det. Den allmänna karantänen ska bibehållas. Inga möten, inget idrottande i grupper, inga resor utanför landet och i så liten grad som möjligt inom landet trots att det senare är en regel som många bryter mot.

”Glöm bröllop, glöm semestrar  som innebär längre resor!” Det var konkreta besked från premiärministern. Det svaga hopp om frihet som väcktes av presidentens tv-tal grusades snarare av premiärministerns ord under presskonferensen.

Det är uppenbart att ansvariga politiker men också medicinska experter fortsätter att inta en mycket restriktiv hållning när det gäller att begränsa smittspridningen. Den fortsätter ju också om än i en kurva som planat ut. Många lokalpolitiker och skolledare är också kritiska till regeringens intention att börja öppna för undervisning i skolorna. Här finns det en klar skillnad mot inställningen i Sverige. Frankrike noterar också att Tyskland nu öppnar så smått för skolor, företag och vissa möten. Den franska regeringen men också den franska opinionen skulle gärna vilja följa i Tysklands spår men anser sig inte kunna göra det. Riskerna anses för stora.

1 comment
  • Lena i Wales och Spanien

    Tack för ditt svar i förra inlägget.
    Tack också för tipset på podden, lyssnar mycket på poddar. Ska bli spännande att lyssna i eftermiddag.
    Det är nog vettigt att öppna successivt.
    Vi får hoppas på det bästa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.