Upplopp efter misstänkt polismord

Upplopp efter misstänkt polismord 150 150 Tomas Lindbom

Den 27 juni dödades en 17-årig pojke, Nahil, i Nanterre utanför Paris av en polis. Pojken med några kamrater sökte fly i bil från en poliskontroll. Pojken sköts till döds. Nu pågår utredning och polismannen kommer sannolikt att ställas inför rätta. Han är redan satt i förvar. Denna händelse har lett till en våg av upplopp i olika städer i Frankrike, inte minst i förorter till Paris. En rad offentliga institutioner som polisstationer, borgmästarkontor och skolor har satts i brand eller attackerats på andra sätt. Polismän har skadats. Enligt uppgift har 150 personer anhållits för upploppen.

Det råder en stark spänning i Frankrike kring polisvåld. Poliser begår övervåld mot invandrare i de utsatta förorterna. Det är helt uppenbart och svårt att förneka. En händelse som denna väcker starka känslor och skapar upplopp och demonstrationer. I dag på eftermiddagen sker en så kallad vit demonstration i Nanterre till minne av Nahel. Hans mor är huvudperson i denna manifestation mot polisvåldet. Ett parti, vänsterpartiet La France Insoumise (Det okuvade Frankrike) tar tydlig ställning mot polisvåldet och för ungdomarna i de utsatta områdena. För LFI handlar det om rättvisa. Ansvaret ligger hos regeringen och polisen. Ungdomarna reagerar mot statens förtryck och även våldsamma upplopp ursäktas.

Regeringen och polisen ger andra bilder. Det är känt att poliser dödats i konfrontation med våldsamma personer i förorterna. Polisen är ständigt utsatt och hotad på olika sätt. Det är svårt också för andra samhällsinstitutioner att fungera i särskilda områden. Brandkåren kan inte rycka ut vid bränder utan skydd av poliser för att ta ett exempel.

Frankrike är i hög grad ett polariserat land. Det är svårt att upprätthålla statens våldsmonopol i vissa kvarter i städerna. För många franska medborgare är det orimligt att göra den analys som bland annat Det okuvade Frankrike gör. För majoriteten fransmän är inte situationen så enkel att det går att peka ut en sida som ond och den andra som god. Det handlar om en stigande våldsspiral. För varje år som går blir oförsonligheten mellan befolkningsgrupper alltmer påtaglig. Ändå menar uppenbarligen de flesta att staten måste kunna garantera skydd av republikens institutioner. I  samband med de senaste upploppen har även förskolor blivit måltavlor för aggression.

Medieuppgifter säger att cirka 40 000 poliser är utkommenderade i kväll för att skydda kollektiva färdmedel och offentliga institutioner. Det är möjligt att vissa pendeltåg och bussar kommer att stå stilla i kväll och i natt. Trots 40 000 poliser på gatorna lär det inte räcka för att skydda också kollektivtrafiken i sin helhet. Det handlar inte bara om Paris. I natt förekom oroligheter i andra storstäder som Lyon och Lille. Oron är stor för att upploppen snarare kommer att öka i omfattning under kommande nätter.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.