Upploppen fördjupas

Upploppen fördjupas 150 150 Tomas Lindbom

Den tredje natten efter en polismans dödsskjutning av en 17-årig pojke i Nanterre är den allvarligaste hittills. På flera platser i landet, inte bara i Parisregionen, har sammanstötningar skett mellan ungdomsgäng och polisen. Polisens uppgifter gör gällande att 667 personer omhändertagits, ett stort antal minderåriga som kommer att ha släppts fria till  ikväll. Cirka 250 poliser har uppgetts vara skadade. Det finns inga uppgifter om att någon person ännu avlidit som en följd av sammanstötningarna.

Ungdomsgängens angrepp på bilar, butiker och offentliga lokaler intensifierades också under den senaste natten. Den stora simhall som håller på att byggas till OS nästa år förstördes av en brand i natt. Uppgifter i media talar om kostnader kring 150 miljoner euro. Butiksfönster har krossats i olika städer. Människor har tömt mataffärer på sina varor. Attacker har skett även mitt i centrala Paris, på Rue de Rennes mellan Place de la Concorde och Chatelet. Butiker på denna välkända gata har också tömts på sina varor. Listan på förstörelseobjekt kan göras lång.

Det är uppenbart att dessa händelser är planerade. Det finns ledare som styr en verksamhet i syfte att förstöra. De är i sin tur kopplade till en kriminell värld i utsatta områden. Händelserna visar på ett total brits på ömsesidighet i relationer och identitet mellan majoritetssamhället och dessa minoriteter som lever i vissa förorter till främst de största städerna i landet.

Kommentatorer jämför med liknande händelser under  2000-talet. Nu kommer sannolikt undantagstillstånd införas som skett tidigare, bland annat vid de två terrorattentaten 2015. Nattens oroligheter visar att 40 000 poliser inte klarade av att skydda lokaler, inte ens en stor idrottsanläggning för OS nästa sommar.

Det är helt uppenbart att vänsterpartiet La France Insoumise ser upploppen som en kamp för rättvisa mot regeringar som misskött förorterna i decennier och som använder sig av en rasistisk och våldsam poliskår. Regeringen fördömer upploppen men är angelägen om att visa att domstolen snabbt utreder och meddelar dom kring polismannens dödande skott mot 17-åringen. Högern och Nationell Samling betonar främst  att republiken Frankrike måste återupprätta ordning och visa sin auktoritet och de beskriver ungdomsgängen i termer av slödder och kriminella. Skiljelinjen i opinionen går mellan La France Insoumise å ena sidan och övriga partier å den andra.

Brutaliteten i dessa upplopp är på en mycket högre nivå än andra motsvarande folkliga uppror under senare år. Denna sommar kan bli het och plåga det franska samhället genom de fysiska skador som de upproriska grupperna åsamkar institutioner, butiker och bilar. Risken är förstås överhängande att människor kommer att sätta livet till. Ett nytt dödsfall bland ungdomarna i konfrontation med polisen kan förstås leda till en form av inbördeskrig. En mer cynisk kommentator i en tv-kanal igår hoppades på vädret med rejäla skyfall under några dagar och nätter. För närvarande är det svårt att se att någonting kan stoppa fortsatta upplopp. Av flera skäl kan inte polisvåldet eskalera för att bryta ner motståndet. Och ungdomsgängen låter ingenting stoppa dem så länge de själva vill fortsätta sin kamp mot det samhälle som de uppenbarligen saknar samhörighetskänsla med. Dessa inbördesstrider denna sommar ger verkligen en otäck illustration av att det bor så många människor i detta land utan tillstymmelse till samhörighet med befolkningen i stort och med republiken och dess värderingar.

1 comment
 • Alain

  Hej Tomas
  Bilderna loopar på sociala nätverk och går världen runt, vilket ger en förstorande effekt till händelser och delvis förvränger verkligheten. Utan att minimera våldet från sammandrabbningarna, är det fortfarande mycket sektoriserat i förorterna.

  Och bortsett från några intrång som det kan ha varit i storstäderna runt varuhus, i Paris i synnerhet på La Samaritaine, förblir kaoset i huvudsak i utkanten för tillfället. Det vittnar om oordningens svagt politiserade och mycket klanistiska, till och med etniska, karaktär där den unge Nahels död endast förblir en förevändning för att ge fritt spelrum åt tillfällesbrott och predation. Huvudpersonerna attackerar de medel de använder som transporter, idrottsanläggningar, skolor… och bränner sina grannars bilar.

  Regeringen står inför ett dilemma: att lösa ett problem som är värdigt tredje världen med extremt demokratiska medel. Det är omöjligt och det är därför han använder kommunikation, för att ge genomsnittsfransmännen känslan av att han gör något. Samtidigt manar den revolutionära vänstern (LFI) till revolt, eller åtminstone uppmuntrar det…och högern och extremhögern (LR, RN och Zémmour) kräver undantagstillstånd, vilket är obegripligt eftersom det innebär att öka befogenheterna för en regering, som de inte har något förtroende för.

  Några talar om inbördeskrig, vilket är falskt. Inbördeskrig är när samma folket slits isär inomlands…
  Jag kommer snarare att tala om urban gerillakrigföring, eftersom dessa upplopp är sporadiska fenomen som påminner om oförenligheten hos olika befolkningsgrupper som finns i Frankrike (och som i juridisk mening är franska, men vars själ är någon annanstans) att leva tillsammans och belysa ojämlikheter i utveckling mellan dessa grupper av människor av flera skäl. Med några få fällande domar från tjuvarna och omedelbara framträdanden av de mest radikala elementen, borde saker och ting snart återgå till det normala, tills nästa uppror,… Men frågan uppstår mindre än ett år inför de olympiska spelen: vi är inte redo ? !
  hälsningar.
  Alain.

Leave a Reply

Your email address will not be published.