Hamas och den svåra spänningen mellan muslimer och judar

Hamas och den svåra spänningen mellan muslimer och judar 150 150 Tomas Lindbom

Terrororganisationen Hamas attack på israeliskt territorium har naturligtvis skapat stor uppståndelse, stor frustration och många fördömanden i Frankrike. Av flera skäl är detta land mer berört av denna konflikt än andra västländer.

I Frankrike bor fler judar och fler muslimer än i de flesta andra europeiska länder. Den del av befolkningen som uppger en religiös tillhörighet är cirka 50 procent i dag. Bland övriga medborgare, med uttalad religiös tillhörighet, är 29 procent katoliker. Ytterligare 9 procent säger sig tillhöra andra kristna samfund. Hela tio procent är muslimer medan mindre än en procent uppger att de är judar. I det senare fallet rör det sig ändå om minst 600 000 personer.

Spänningarna i Frankrike rör sig på flera plan. I medierapporteringen är ett återkommande tema migranter kontra fransmän som levt i landet flera generationer. När Hamas genomför sitt terrorangrepp mot Israel väcks konflikten mellan judar och muslimer. Den finns alltid latent under ytan och den kommer i dagen igen i detta läge. Inte minst är den närvarande i mediernas kommentarer och debatter.

Den överväldigande majoriteten av landets politiker och politiska kommentatorer fördömer Hamas men det är uppenbart att ett parti, La France Insoumise (LFI) (Det okuvade Frankrike) talar mer otydligt genom att inte vilja kalla Hamas för en terrororganisation. Dess ledare, Jean-Luc Mélenchon påminner i sitt uttalande om Israels ansvar och brott mot mänskligheten samtidigt som han också kritiserar Hamas. Ledaren för LFI:s partigrupp i nationalförsamlingen, Mathilde Panot, gjorde ett liknande uttalande inne i församlingen medan stora delar av ledamöterna lämnade salen.

LFI har under de senaste åren kommit att räkna förorternas muslimska befolkning till basen i sin väljarkår. Här finns otvivelaktigt ett massivt stöd för arabiskt väpnat motstånd i Mellanöstern mot Israel. Trots försäkringar om att Israelkritiken inte handlar om antisemitism är det svårt att bortse från det. Hatet mot Israel i dessa grupper är gigantiskt och många drömmer om att den judiska staten ska förintas.

LFI:s ställningstagande eller snarare sätt att formulera sig i den pågående konflikten mellan Hamas och Israel leder onekligen till ett sammanbrott för vänsteralliansen Nupes som genom Mélenchons initiativ skapades inför valet till nationalförsamlingen förra året. Alliansen gav alla de fyra vänsterpartierna, LFI, Socialistpartiet, Kommunistpartiet och EELV (de gröna) fler mandat än som skulle skett om partierna gått fram vart och ett för sig. LFI:s aggressiva och populistiska linje i debatten om pensionerna i våras skapade stora spänningar inom Nupes. Synen på Hamas skär upp än större sår i alliansen. Inom till exempel Socialistpartiet finns en lång tradition av vänskapliga relationer med Israel. Det skulle förvåna om Nupes överlever hösten eller i varje fall valrörelsen inför EU-valet nästa vår.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.