Lärare mördad i fransk skola

Lärare mördad i fransk skola 150 150 Tomas Lindbom

Tre år minus tre dagar efter halshuggningen av en lärare, Samuel Paty, i en förort till Paris sker nu en ny attack mot en skola och dess lärare. Det har skett i Arras som är en mindre stad i norra Frankrike. Liksom förra gången är förövaren en islamistisk terrorist från Tjetjenien. Han har enligt samstämmiga uppgifter i fransk media dödat en lärare och skadat en annan och även en funktionär med säkerhetsuppdrag på skolan. Förövaren använde kniv. I samband med dådet ropade han Allah akbar. President Emmanuel Macron, inrikesminister Gérald Darmanin och utbildningsminister Gabriel Attal har begett sig till Arras för att möta drabbade personer och uttala sig inför media. Detta kommer att ske under tidig eftermiddag.

Frankrike är skakat av händelsen. Den är i sig brutal och är en i raden av terrorhandlingar under senare år. Alla minns attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari 2015, de brutala morden på människor, bland annat i nattklubben Bataclan, i november samma år och en rad andra attacker under de senaste tio åren. Islamismen är ett reellt hot i Frankrike. Den göds i utsatta förortsområden. Den finns och växer sannolikt i olika föreningssammanhang och i moskéer. Ibland leder den till en typ av öppna våldshandlingar som i dag.

Frankrike är utsatt  eftersom det finns en islamistisk minoritet bland muslimer och det finns också över en halv miljon judar som av begripliga skäl känner ett hot mot islamismen. Hamas attack mot Israel kan leda till våldshandlingar i Frankrike. Det är inte klarlagt om dagens dåd i skolan i Arras ska ses som en följd av helgens våldsamma dödande av Hamas men oron finns för att fler islamistiska attacker är att vänta under den närmaste tiden. President Macron höll igår ett tal för att lugna och ena nationen. Nu kom dådet i Arras och visade hur rätt han hade i sin ambition att skapa försoning men hur liten inverkan hans ord ändå hade. Det gick inte många timmar innan det första mordet inträffade.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.