När ondskans händelsekedja inte bryts

När ondskans händelsekedja inte bryts 150 150 Tomas Lindbom

Jag funderar på tidpunkten att göra ett inlägg på min blogg om det som händer i världen och har kopplingar till Frankrike. Händelsekedjan verkar inte brytas. Allt hänger ihop. Det ena dådet följer på det andra. Det är svårt att sätta punkt någonstans, andas för att därefter göra en analys. Hamas attacker på Israel. Israels revansch. Mordet på läraren i skolan i Arras och nu terrorattacken på tre svenskar i Bryssel i går kväll, varav två dött. När jag skriver dessa rader cirkulerar olika uppgifter om gärningsmannen. Han är gripen, rapporterar några medier. Han är skjuten av polis, uppger andra. Frågan är vilken information vi får härnäst och vad blir nästa attack mot yttrandefriheten, mot anständigheten, mot mänsklighetens värdighet.

Gårdagskvällens terrorattack mot svenskarna är den allt överskuggande nyheten i alla medier i Frankrike. Jag kan inte låta bli att jämföra med den förhållandevis diskreta rapportering som svenska medier har haft om knivmordet på läraren Dominique Bernard i Arras. Jag kan inte heller låta bli att notera den erbarmligt tafatta bevakning av morden på svenskarna som skedde i Sveriges televisions nyhetskanal igår kväll. När, undrar tittaren, kommer svenska medier  definitivt att förlora oskulden inför en värld av ondska där vi som land befinner oss i centrum lika mycket som andra europeiska länder. Hur kunde SvT igår kväll toppa med fotbollskommentatorn Daniel Nannskog när det stod klart för alla att en jihadist mördat svenskar klädda i svenska landslagsdräkter. Alla fakta fanns förstås ännu inte kring händelsen men analysen måste göras av kommentatorer med insikter i internationell terrorism och frågor som rör kultur, religion, historia och politik i relationen mellan Mellanöstern och Europa. En tittare med sina frågor måste få en anständigt intellektuell hjälp att tänka, att förstå, att se mönster – hur bristfälliga och ofullständiga de än kan vara några timmar efter dådet.

Jag slog över från Sveriges Television till de franska nyhetskanalerna som redan var fördjupade i händelsen i Bryssel. I dessa studios låg fokus på att försöka förstå vad som hänt och varför. Här gjordes kopplingar till koranbränningarna i Sverige. Här kopplades till konflikten mellan Hamas och Israel och till mordet på den franske läraren. Franske inrikesministern Gérald Darmanin förstärkte gränsen mellan sitt land och Belgien, meddelades det. Tittaren på de franska kanalerna kunde se sambanden. Tittaren fick genom tv-kanalernas kvällssändningar några fler komponenter av fakta och analyser för att bättre förstå hur närvarande den islamistiska terrorismen ändå är i Europa. Frankrike och Belgien är särskilt utsatta men det påpekades också i programmen att Sverige genom sina koranbränningar kommit att bli en ny måltavla för radikaliserade islamister.

Konflikten kring Hamas och Israel hänger ihop med de dödande attackerna i Arras och Bryssel. Den belgiska polisen uppmanade de svenska supportrarna på läktaren igår kväll att ta av sig landslagsdräkter som kunde provocera till fler terroristdåd mot svenskar. För svenska judar är detta inget nytt. Det gäller inte minst för dem som bor i Malmö. Gå inte ut med tecken som synliggör att du är jude som till exempel Davidsstjärna och kippa. Nu fick svenskar som åkte till Bryssel för att dricka öl, skratta och se fotboll en insikt om att vem som helst, inte ”bara” en minoritet, kan stå öga mot öga med en våldsam extremist. De allra flesta av oss svenskar vill inte vara en del av en konflikt som utlöser dödligt våld men det är nog bäst att förstå att vi numera har lämnat det provinsiella för att bli en del av en betydligt mer komplex och därmed farligare värld.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.