USA-Frankrike (2)

USA-Frankrike (2) 150 150 Tomas Lindbom

Igår deltog jag som stolt pappa vid  min dotters s k graduation vid San Fransisco State University. Alla studenter som under året tagit examen vid universitet – och de var över 2 000 – samlades på ett fotbollsstadiums matta med föräldrar och vänner på läktarna runtom och fick motta diplom. Vi alla lyssnade också bl a till tal från skolans rektor, en berömd före detta baseballstjärna och en framgångsrik advokat som enligt presentationen aldrig förlorat ett mål i rätten.

Det franska och amerikanska universitetssystemet skiljer sig ju åt på flera punkter och enligt alla mätningar till de amerikanska universitetens fördel. Studieresultaten är i varje bättre om man jämför de bästa amerikanska och de bästa franska universiteten. Förklaringarna kan vara många men ett nyckelord är, tror jag, flexibilitet. Den postmoderna världen belönar förändring och det franska samhället, inklusive utbildningsvärlden, belönar mer tradition. Den amerikanska flexibiliteten handlar också om anpassning till en etnisk mångfald som märks när man ser ut över dessa två tusen studenter på stadion. Minst hundra kineser eller sydostasiater  tog igår sin universitetsexamen vid San Fransisco State University. Och det fanns studenter från alla världens kontinenter.

Mest fascinerande är universitetets förhållande till samhället. Rektorn talade hela tiden om de etiska och politiska värderingarna som universitetet stod för. Han framhävde starkt frågan om social rättvisa och kampen för ökade mänskliga rättigheter. Den högre utbildningen har uppenbarligen i detta land syftet att påverka samhället. Det handlar inte bara om att stödja de vetenskapliga framstegen i rationell mening. Diplomerade från San Fransisco State University har också ett uppdrag att gå ut i världen och göra den bättre.

Europa och USA verkar skilja sig åt på denna punkt. God bless America säger den amerikanska presidenten. Vive la république, säger den franska. Och den franska republiken skulle aldrig tillåta en präst att tala på en examensdag i ett franskt statligt universitet men det skedde här i San Fransisco.

3 comments
 • arvid

  hej tomas!
  jag satt och läste lite om ENA och kom på att jag inte läst dina senaste inlägg. lustigt nog hade du skrivit om utbildningskultur i de båda länderna och därför har jag nu en fråga på det: hur rankas de amerikanska universiteten och kända skolorna statusmässigt? är yale, harvard etc. även de som har bäst rykte?

 • Tomas Lindbom

  Hej Arvid!
  Jag har inga aktuella sifferuppgifter men jag läste en undersökning för cirka sex månader sedan där – om jag minns rätt – de första tjugo, trettio universiteten var amerikanska och det första franska kom rätt långt ner på hundralistan. Men det är inte alltid de mest kända universiteten som kommer först. Jag kan inte minnas hur t ex Yale och Harvard placerade sig men jag anar att de kom en bit före de bästa franska.
  Nu är ju mätningar knepiga. Det vet vi bl a från debatten där Jan Björklund stödde sig på PISA-rapporter med ranking av kunskapsnivå bland skolelever i en del av världens länder för att visa att Sverige låg illa till och att detta förstås var socialdemokraternas fel. Det går ju att tolka dessa siffror på olika sätt och framförallt svårt att veta hur vederhäftiga dessa undersökningar är. Björklund läste visserligen PISA-rapporterna som fan läser Bibeln och med politiska syften men det är trots allt svårt med den här typen av statistik.
  Jag menar nog att fransk utbildning fortfarande lever på tidigare framgångar och att det är rätt bekymmersamt med både lycée och universitet. Är du intresserad så gå in på min hemsida http://www.tlr.se och klicka dig fram till min essä om fransk utbildning i Pedagogiska magasinet. Där berättar jag en del om eländet på deras gymnasier utifrån intervjuer jag gjorde med främst lärare.

 • brigitte Stallknecht

  Hej Tomas, vad förvånad jag blev att jag hittade dej när jag här i Colmar googlade för att ta reda på intagningskraven till universitetet här för att lära mig ordentlig franska. Brigitte

Leave a Reply

Your email address will not be published.