Pa spaning efter solen och cafe gourmand

Pa spaning efter solen och cafe gourmand 150 150 Tomas Lindbom

Just nu ar livet ljuvligt: Jag skriver denna bloggtext under ett parasoll pa terrassen till Café Folliet i den lilla byn Villard de Lans en bit upp i Alperna i regionen Vercors. Framfor mina ogon pagar formiddagsmarknaden och denna by som somnar in efter kl 19 ar livlig nu. Marknadsstanden svammar over av underbar fukt och frascha gronsaker. Konstigt att landets nationalratt ar bifteck frites.

Solen kom pa tredje dagenunder min semester i alperna.. Igar gick vi i blast och med regnet hangande i tunga moln. Promenaden var en akta fransk randonnée En tur i terrang men pa upptrampad stig. Inte mycket paminner om gatorna i Marais. Men det kallas semester och ar nog bra for sjalen.

Sa upptackte jag nagonting lackert. En ny foreteelse i fransk njutning; café gourmand. Blev varse detta pa en restaurang i den lilla byn dit vi kom efter den mentalt starkande marschen i naturen. En kaffe med fyra sma sotsaker: en liten bit moussetarta, en bit vaniljglass inbakad i mork choklad, en minibit appelkaka och en liten fyrkant av crème caramel. Markligt att inte Marcel Proust upptackte den 1919 men min dotter och franska man forklarade att café gourmand forst nu gor sitt segertag over Frankrike Jag vill att den ska fortplanta sig till Sverige. Lat oss bilda en svensk forening for café gourmand. Det ar ok med en viss anpaassning till det svenska. Jag kan tanka mig att byta ut crème caramel mot en minibit av prinsesstartan men ar oppen for andra forslag. Vad sager mina lasare av denna blogg?

2 comments
  • arvid

    karl gerhard hade troligen inte flyttat ned till frankrike utan istället hängt på café gourmand om det funnits i stockholm.

  • Maja

    Jag tänker direkt på våra sju sorters kakor, som man väl någonstans borde kunna köpa? hembygdsgårdar (iaf den i norberg) brukar också vara bra att bjuda ut små kakfat till kaffet. Men dock; det är de lite torrare svenska kakorna, vet inte om med rättvisa ska jämföra sockerkaka och drömmar med créme caramel. Annars gör jag gärna ett slag för kakbuffé, men visst, poängen med café gourmand är att det är fyra minibitar. Kak/tårtbuffé är massivt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.