Ingen socialist i TV-debatt om invandring och identitet

Ingen socialist i TV-debatt om invandring och identitet 150 150 Tomas Lindbom

Ibland kan frånvaro sända fler budskap än närvaro i en TV-debatt. Gårdagens stora direktsändning kring invandring och den aktuella offentliga debatten om nationell identitet skulle handla om regeringens linje i frågan och hur den nuvarande ministern Eric Besson klarar sin uppgift. Två opponenter var inbjudna, Båda hade tackat ja så sent som på förmiddagen. Bara en av dem kom. Tyvärr var det inte socialisten Vincent Peillon som satt i studion för att attackera Bessons politik utan Nationella frontens Marine Le Pen.

Vi får förmodligen aldrig klart för oss de verkliga motiven och de verkliga turerna kring Peillons avhopp. Uppenbarligen hade han sagt ja på förmiddagen igår. Han kände sedan länge till programmets upplägg som alltid kretsar kring en huvudperson som intervjuas av programledaren Arlette Chabot och under senare delen av sändningen debatterar med två politiska motståndare.

Peillon menade att programmets upplägg med Le Pen som första utmanare och Peillon som den andra var ett hån mot den etablerade ordningen att det stora oppositionspartiet skulle komma först men detta upplägg var han bekant med sedan i december. Avhoppet som endast meddelades via nyhetsbyrån AFP  blev bekant för redaktionen sedan programmet redan börjat verkar minst sagt märkligt. Tanken går osökt till slutdebatten i Europavalet då en annan socialist, nämligen dess generalsekreterare Martine Aubry lämnade TV-studion cirka 30 minuter före slutet. Debattens slutrunda den gången genomfördes utan någon representant för socialisterna.

Programmet igår kväll blev en antiklimax. Arlette Chabots frågor till Besson var minst sagt mjuka och vinklade utifrån ett perspektiv av att invandrare betytt mycket för Frankrike. Se på Charles Aznvour och andra kändisar som kommer från andra länder. Enkelt för Eric Besson att hantera den typen av ”frågor”. Debatten med Le Pen blev naturligtvis också en möjlighet för Besson att visa sig tolerant och öppen mot mångfald. Han framstod alltefter som kvällen framskred som en humanist med stort hjärta för invandring och för en identitetspolitik som gynnar alla, även muslimerna.

Vincent Peillon eller någon annan socialist hade verkligen behövts. Om detta dramatiska avhopp sedan programmet börjat skulle tjäna någon nytta så var det säkert för Sarkozys parti och högern. Eric Besson fick en gratisresa denna  torsdagskväll.

Leave a Reply

Your email address will not be published.