Snön höjer kristemperaturen

Snön höjer kristemperaturen 150 150 Tomas Lindbom

Det har varit relativt lugnt de senaste veckorna i fransk politik. Iställer har snön fallit desto mer ymnigt och kylan har ställt till stora problem i Frankrike norr om Alperna. Rivieran klarar sig nästan alltid och temperaturen håller sig över 10 grader, ibland upp till 20 grader soliga dagar i december. Norra Frankrike plågas desto mer och i år har det varit svåra förhållanden med igensnöade vägar och översvämningar på vissa platser. TV-nyheterna toppar kväll efter kväll med skräckhistorier orsakade av kylan och nederbörden.

Paris har upplevt en december som är unik. Snön faller ibland i metropolen men den ligger sällan kvar. Förra året hände det under några dagar och i år har det nu varit snö i ett par veckor till och från. Det är mycket ovanligt.

Vi vet alla hur sårbara städer är söder om Danmark. Flygplatserna  klarar inte att göra rent landningsbanorna och Charles de Gaulle-flygplatsen har nu gått med reducerad trafik sedan vintern gjorde sitt intåg i början av december.

Frankrike är ett land som ekonomiskt jämför sig med Tyskland och USA men tvingas nu inse att deras ekonomi är så pass skral att alltför stora yttre påfrestningar kan dra in landet i liknande problem som Spanien och Portugal. Regeringen är angelägen att också fortsättningsvis skapa en pakt med Tyskland så att inte denna nordliga granne överger de svagare länderna och därmed även ytterligare hotar Frankrikes skakiga ekonomiska ställning.

I Sverige går ekonomin på räls trots att tågen lider av förseningar i vinterkylan. I Frankrike går ekonomin normalt sämre än deras tåg. Underskotten är stora och människor känner av krisen i sin vardagssituation. Det får inte snöa för mycket för då får fransmännen ännu mer problem med sin köpkraft. Det gäller att människor jobbar som vanligt för att nationen ska ha råd att bära de tio procent som går arbetslösa och alla de hemmafruar och äldre fattigpensionärer som lever på sin släkt. För att inte tala om den stora ungdomsarbetslösheten. Det finns sannerligen utmaningar för Nicolas Sarkozy och hans regering inför 2011

3 comments
 • Håkan Landsberg

  I lägenhetsannonserna skrivs (såvitt jag kan se) aldrig någon månadskostnad. Jag antar att det för ägarlägenheter måste finnas någon typ av samfällighet för underhåll av gemensam egendom. Vad brukar denna månadskostnad ligga på ungefär? För lägenheter i äldre fastigheter i centrala Paris.

 • Tomas Lindbom

  Hej Håkan!
  Den som köper en andel i ett flerfamiljshus i Frankrike betalar ”charges” vilket är en avgift för att klara driften av huset. DÄremot tas inga lån i föreningens namn som i svenska brf. Ska t ex fasaderna målas om skickar den agent som driver skötseln av huset (syndic) ut en faktura till var och en av de boende i huset. De får då själva betala in sin andel och ta lån om de kan. Gissa att det är stökigt och bråkigt i dessa föreningar i Frankrike.

 • Håkan Landsberg

  Tack för svaret. Jag vet skillnaden mellan ägarlägenhet och det svenska systemet med bostadsrätt. Men jag undrar, på ett ungefär, vad denna kostnad/avgift kan vara per månad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.