Upptäck restauranger i Paris

Upptäck restauranger i Paris 150 150 Tomas Lindbom

En  viktig upplevelse i Paris är förstås restaurangbesöken. Jag återvänder gärna till mina gamla favoriter men visst vore det synd att inte pröva nya ställen när den franska huvudstaden är ett riktigt gastronomiskt centrum. Det finns turistfällor men de är ändå få i stan som helhet. Man behöver inte äta lunch bland vykortsstånden invid Notre Dame

I söndags åt jag lunch med familjen på en restaurang i Montmartre som låter tala om sig i hela Paris. En liten pärla med en spännande mix av matinfluenser från Mauritien och Japan. Ägaren är nämligen mauritier och hans kökschef  japan. Restaurangen heter Chamarré Montmartre och ligger på 52, Rue Lamarck precis vid metrostationen Lamarck-Caulaincourt. Maten är lätt, inte särskilt kaloririk. Det är omisskännligt franskt i formen med tartar,  grillad fisk och kött men ingen runt bordet hade tidigare ätit den fisk vi åt och grönsakerna har en kryddning som känns exotisk. Du är lätt till kropp och sinne när du ätit dina tre rätter.

Kvarteret är charmigt. Klassiska Montmartre precis nedanför kullen med Sacré Coeur. En promenad efter lunchen – varför inte bort till den kända kyrkogården – är att rekommendera. Turistområdet uppe på kullen kan gott vänta till någon annan gång.

Igår kväll åt jag middag på A L´Ami Pierre på 5, Rue de la Main d ´Or i 11:e arrondissemanget, strax öster om Bastille vid metron Ledru-Rollin. En enkel och typisk fransk restaurang i de tidigare folkliga kvarteren i östra Paris. Innanför entrén finns den klassiska bardisken där det var fullt med folk när vi anlände strax efter klockan 20. Dessa människor smakade av restaurangens stora utbud av viner. Sedan försvann de – kanske hem för att äta middag. Det var rätt tomt i lokalen när vi satte oss men så småningom fylldes borden. Här sitter kvarterens nya invånare, les bobos eller bourgeois bohèmes. Det är de som röstar grönt eller socialistiskt i Paris och som gör att stan styrs till vänster trots att du knappt längre hittar en enda arbetare innanför stadsgränsen.

Jag åt oxmärg som serverades i ihåliga benpipor. Därefter en köttbit och en ostbricka som var både annorlunda och mycket välkomponerad. Vi drack ett Medocvin från 1998 som var alldeles utmärkt och som kostade 27 € för en flaska. Det tyckte kyparen själv var dyrt.

Ute regnade det. Den franska vintern har nu övergått från snö och kyla till regn och 10 grader. Dags att åka hem och pulsa i snön igen.

2 comments
 • Torbjörn Ivarsson

  Hej
  En kanske udda fråga. Efter ha läst denna artikel, men har du någon restaurang du skulle rekommendera ?
  Jag har tänkt att bjuda några vänner på 60 åts middag. Jag letar efter något gemytligt franskt, inget överdådigt.
  Förslag?

  Mvh Torbjörn I

 • Tomas Lindbom

  Hej Torbjörn!
  Ursäkta sent svar men ajg har gjort uppehåll med min blogg under en dryg månad.
  Det är verkligen svårt att råda en person som jag inte känner till en så viktig måltid som i samband med en födelsedag.Det får bli några allmänna förlsag. Ett brasserie är alltid trevligt. Kan vara stilfullt men är inte lyxigt som vissa dyra krogar i Paris Brasserie Balzar på Rue des Ecoles i Quartier latin är en klassiker. Inte stor men med historia. Läs på om krogen i förväg. Och boka bord. Det är alltid fullt på kvällarna. La Coupole i Montparnasse är ett annat brasserie. Det är känt av svenskar men det behöver inte vara fel. En liten pärla är restaurangen Plume på 24, Rue Pierre Leroux i St Germainkvarteren på vönstra stranden. Den är liten men har vällagad mat. Det är ett exempel på fransk mat och restaurang dit parisare med känsla för kvalitet kan tänkas gå. Lunch som middag. Boka också!

  Ha en trevlig 60-årsfest! Toma

Leave a Reply

Your email address will not be published.