Dominique Strauss-Kahn tiger om kandidatur

Dominique Strauss-Kahn tiger om kandidatur 150 150 Tomas Lindbom

Det blev inget svar ikväll heller. Franska folket och landets politiska analytiker grubblar över frågan om chefen för internationella valutafonden Dominique Strauss-Kahn kommer att kandidera för socialistpartiet i 2012 års presidentval. I kvällens nyhetssändning kl 20 med Laurent Delahousse kom inte heller något svar. Strauss-Kahn säger helt kort att han ägnar dygnets 24 timmar åt att lösa ekonomiska kriser i världen och det är ett svar som han anser får räcka.

Dominique Strauss-Kahn är en magnifik ledarfigur. Massiv i kroppen, skarp i intellektet och självsäker i sina utläggningar. En briljant begåvning som få politiker i världen kan mäta sig med. Hans position som chef för IMF är stark. Han är obestridligen framgångsrik i sitt arbete.

Hans vision är keynesiansk. Han uttrycker i denna kvällsintervju i France 2 att det nu är angeläget att valda ledare i alla länder tar sitt ansvar och löser de ekonomiska och sociala problem som uppstått främst genom den stora ekonomiska krisen 2008. Han betonar särskilt det sociala ansvaret. DSK, som han kallas i Frankrike, tror inte bara på åtstramningar eller ett program för nationell ekonomisk utveckling utan också på ett program för att göra livet lättare för gemene man. De folkvalda måste attackera arbetslösheten och ojämlikheten i världen och han talade i synnerhet om Europa.

DSK  gick i sina svar inte in på fransk inrikespolitik. Det kan han inte heller göra som IMF:s ledare. Det gick ändå att läsa mellan raderna. Fransk politik bör bli mer inriktad på de sociala frågorna och på jämlikhetsfrågan. Hans udd riktades, lätt beslöjat, mot den nuvarande franska presidenten och hans regering.

Franska folket får vänta på svar om han ställer upp som kandidat i de primärval som socialisterna håller i höst. Hans hustru Anne Sinclair, känd fransk journalist, har sagt att hon personligen hoppas att hennes make inte ställer upp till omval som chef för IMF. Det tolkas som en första signal om att han kommer att satsa på att bli motkandidat till President Sarkozys  i valet 2012. Allt är dock spekulationer. Skulle DSK ställa upp i primärvalen är det inte alls självklart att han nomineras som vänsterns huvudkandidat. Han leder just nu i alla opinionsmätningar, även i en konfrontation mot Sarkozy. Väl hemma i Frankrike, synad i media dagligen och utan glorian av att längre  vara en internationell toppchef med hela världen som arbetsfält kan han mycket väl degraderas till en vänsterpolitiker bland andra. Han kan då konfronteras med vänsterns interna fraktionsstrider och utmanövreras till förmån för någon som har en bättre position inne i socialistpartiet.

Ingen kan ändå ta ifrån honom hans storhet som ledare och politiker. I det avseendet är han oslagbar i Frankrike.

7 comments
 • Magnus Sandman

  Det är ett intressant porträtt som du målar upp av denne DSK, på något sätt en person som jag genast gillar och vill ha som ledare i ett politiskt parti till vänster. Kan inte låta bli att dra paralellen till det partiledareval och därmed statsminister kandidatur som just nu pågår här i vårt egna land. Ingen DSK i sikte, knappt ens några vänsterpolitiker bland alla andra. Nej, snarare bara föredettingar och personer utan vare sig pondus eller nya visioner. Har man inte det kanske ungdom (i dessa sammanhang behöver man inte vara särskilt ung för att passaera som just det) kan vara ett alternativ. Vad säger församlingen? Mikael Damberg eller Veronica Palm kanske. Själv skulle jag välja Dominique Strauss-Kahn 7 dagar i veckan 365 dagar om året.

 • NJ Roland Johansson

  Själv sâg jag inte hela intervjun med DSK, men nog tyckte jag att allt verkade som en början pâ en presidentkandidaturkampanj. Visserligen utan att säga det, beslöjade uttalanden inriktade pâ allmänna frâgor för alla industriländer.
  Han var f ö ocksâ den vänsterkandidat som hade de bästa ideeerna 2007.

 • Aron

  En liten fråga: du skriver att du tittar på fransk tv på webben men jag har haft svårt att hitta någon fransk tv på nätet. Jag har iofs precis insett att france 2 till exempel gör en hel del material tillåtet men vad finns det mer? Vänligen/ Aron

 • KerriJuicy

  Hi. I see that you don’t update your site
  too often. I know that writing content is boring and
  time consuming. But did you know that there is
  a tool that allows you to create new posts using existing content
  (from article directories or other websites from your niche)?
  And it does it very well. The new articles are high quality and pass the
  copyscape test. You should try miftolo’s tools

 • BestTosha

  I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you can earn additional bucks every month.
  You can use the best adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more info simply search in gooogle: boorfe’s tips monetize
  your website

Leave a Reply

Your email address will not be published.