Sarkozy skapar sin tionde regering

Sarkozy skapar sin tionde regering 150 150 Tomas Lindbom

Helt väntat fick Michèle Alliot-Marie respass vid President Sarkozys tionde ombildning av sin regering ikväll. I dag på eftermiddagen lämnade hon in sin avskedansökan som utrikesminister efter högst dubiösa kontakter med den nu avsatte ledaren i Tunisien, Ben Ali. Ny utrikesminister blir Alain Juppé, känd för fransmännen som en av högerns toppolitiker och utrikesminister redan 1993-95. Sarkozy talade ikväll till franska folket i teve och knöt regeringsombildningen till ett engagemang för demokratisering i Nordafrika och lugn i medelhavsområdet.

Nicolas Sarkozy vrider sin politik alltmer åt höger för varje år som går av sin första femåriga regeringsperiod. Han uttryckte visserligen i sitt tevetal ikväll glädje över folkens uppror mot diktaturerna Tunisien, Egypten och Libyen men det framgick klart att han samtidigt är orolig över att de konstitutionella förändringarna  i dessa länder kan hota jämvikten runt Medelhavet och öka trycket av invandring in mot Europa och mot Frankrike i synnerhet.

Sarkozy nämnde inte heller ett enda ord  om att Alliot-Marie efter en lång karriär som toppolitiker i hans parti nu lämnat regeringen. Hans val av nya ministrar pekar däremot på en skärpning i Frankrikes hållning mot omvärlden. Hans främsta rådgivare, Claude Guéant blir ny inrikesminister. Denne högintelligente och rationellt tänkande  man med alla de främsta utbildningarna i bagaget var först Sarkozys främsta rådgivare under dennes år som inrikesminister och  sedan stabschef och presidentens närmaste man i Elyséepalatset sedan 2007. Hans roll är att styra i bakgrunden och en del kallar honom för Frankrikes mäktigaste man.

Alain Juppé är samma typ som Guéant men mer garvad i rollen som minister. Juppé är en av högerns främsta politiker; helt klart en man med förutsättningar att i rätt läge bli republikens president. Samtidigt en iskall teknokrat som passar perfekt i rollen att ta itu med de nya regimerna i Nordafrika.

President Sarkozy låter sin regeringsombildning, framtvingad av den förra utrikesministerns misstag,  inför folket framstå som ett schackdrag för att stärka Frankrikes roll i Europa att bli garanten för lugn vid Medelhavet. Presidenten måste också tänka på att ha rätt folk i Elyséepalatset inför valet om ett drygt år. Den avgående inrikesministern Brice Hortefeux är Sarkozys trogne vapendragare sedan ungdomen och får nu rollen som rådgivare inför valrörelsen som rimligen startar redan efter sommaren. Hortefeux går i döden för sin herre och kommer nu att använda all sin kapacitet för att knäcka oppositionen.

Nicolas Sarkozy har för närvarande usla opinionssiffror. Hans regeringsombildning lovar knappast någon omedelbar förbättring av opinionsläget. Det är tvärtom en bister skara gubbar som skaffar sig alltmer utrymme i presidentens närhet. Högermän som möjligen lugnar de väljare som ligger på högerkanten och kan lockas av Marine Le Pens främlingsfientliga paroller. Däremot kan de knappast locka de väljare som undrar vart löftena om ökad köpkraft tog vägen, varför arbetslösheten är fortsatt hög och varför skattesänkningar för det rika grupperna i samhället skulle bidra till ökat välstånd. De väljare som också skulle önska att Frankrike blev ett socialt sett mänskligare land med ökad tolerans mot svaga grupper – bland dem invandrarna –  har föga att hoppas på.

Leave a Reply

Your email address will not be published.