Nicolas Hulot kandidat i presidentvalet

Nicolas Hulot kandidat i presidentvalet 150 150 Tomas Lindbom

Den gröne aktivisten Nicolas Hulot har nu presenterat sin kandidatur inför presidentvalet 2012. Vi kommer att få se många kandidater innan valrörelsen börjar nästa vinter. Det gynnar ofta den som har minst konkurrenter i närheten av sin position i det politiska landskapet. Eva Joly och det gröna partiet bör vara bekymrade.

Nicolas Hulot har i många år haft ett eget program på tv-kanalen Tf1 med inriktning på ekologiska frågor. Han utmanade Nicolas Sarkozy i dennes valkampanj 2007 med ett ambitiöst miljöprogram och fick också stöd av den nyvalde presidenten för satsningar på bland annat klimatfrågan.

Ganska snabbt svalnade presidentens intresse för de gröna frågorna liksom han senare också släppt den sociala frågorna och därmed den mer mittenorienterade delen av borgerligheten åt sitt öde. Hulot är en man som tror på aktion och på sin egen kraft att kunna samla människor kring ett program för att rädda världen undan en naturkatastrof. Alla signaler om hot mot vår miljö har ännu inte trängt undan människors drömmar om industri och tillväxt för att få en bättre levnadsstandard. Hulot lär få uppleva en ökenvandring i valrörelsen men kan störa kraften i det gröna partiets satsning mot en starkare position till vänster i politiken.

Eva Joly, den norskfödda juristen med stort förtroende bland fransmän, är den officiella kandidaten för de gröna. Hon är inte glad över konkurrensen. Hulots lansering av sig själv kan mycket väl innebära att de gröna marginaliseras i valen till nationalförsamlingen som följer direkt efter presidentvalet nästa vår.

De gröna har trots allt fått ett starkare uppsving i Frankrike efter kärnkraftsolyckan i Japan. Miljöfrågan är het i landet  till skillnad från Sverige. Fransmännen har det mesta av sin energi kopplad till kärnkraft och det finns av det skälet anledning till oro. De gröna har begärt folkomröstning i frågan om kärnkraftens framtid. Regeringen avvisar förslaget men även socialisterna är kallsinniga. Deras koppling till industrivärlden gör att energifrågan blir viktig ur resurssynpunkt för fabrikerna. Säkerhetsfrågorna kring kärnkraftsverken tonas gärna ner bland de socialistiska ledarna.

Nicolas Hulot står till vänster och är i dag besviken på Sarkozy. Samtidigt hoppas han på den medvetna delen av borgerligheten. Den del av det politiska landskapet som kallas center i Frankrike som så sent som för ett år sedan var tomt på framträdande kandidater börjar nu fyllas av flera ambitiösa presidenter in spe. Hulot är en. Dominique de Villepin, Chiracs siste premiärminister, är en annan. Francois Bayrou kommer säkert att kandidera igen precis som 2007. Ytterligare ett par namn cirkulerar, bland annat den nyligen avgångne miljöministern Jean Louis Borloo. Lägg till detta att Dominique Strauss Kahn är socialdemokrat vilket i Frankrike betyder socialist på högerkanten. Om han kandiderar och blir socialisternas man i presidentvalet kommer det att  bli trångt i den politiska mitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.