Sarkozy skänker allmosor som företagen får betala

Sarkozy skänker allmosor som företagen får betala 150 150 Tomas Lindbom

Nicolas Sarkozy ser sig själv som ”hyperpresident” som finns för sina medborgare överallt och som också fattar beslut som rimligen andra är ansvariga för. Nu kräver han av börnoterade företag med mer än 50 anställda att dela ut extra ersättningar till alla anställda om aktieägarna får utdelning.

I valrörelsen 2007 var Nicolas Sarkozy tydlig. Han vände sig till fransmännen ”som stiger upp tidigt på morgonen” och uppmanade dem att stödja hans kamp för ”alla som vill arbeta mer för att tjäna mer pengar”. Ett av vallöftena var att förbättra köpkraften hos vanligt folk. Den hade sjunkit under de föregående åren. Han skulle som president kunna garantera högre köpkraft – ett farligt löfte i en marknadsekonomi med ständigt återkommande kriser.

Det gick som det gick. Finanskrisen försvårade det ekonomiska läget i Frankrike. Fransmännen har det sämre i dag än 2007 och de har känslan – vilket är minst lika illa – att tiderna är sämre. Fransmännen är bland de mest bittra och pessimistiska bland Europas folk enligt undersökningar. Sarkozys vallöften har inte infriats. Det har blivit värre och felet i fransmännens ögon är förstås presidentens.

I vanlig ordning lovar Sarkozy nu nya förbättringar för vanligt folk. Men han kan inte själv betala ut ersättningarna. Det kommer att krävas förhandlingar. Ledaren för en av de stora fackliga organisationerna säger i TV att det som högst  rör sig om cirka 3 miljoner fransmän som skulle kunna få denna extra ersättning som plåster på såren för krisen. De anställda som till slut verkligen får en ersättning kommer enligt honom att vara betydligt färre. Det finns många sätt för företagare att krångla sig ur ett krav från Elyséepalatset om att betala ut pengar när skälen att säga nej är så många. Det viktigaste: Varför ska en folkvald ledare ha rätt att avgöra hur företagen ska agera med ersättningar såväl till aktieägare som till anställda?

Människor börjar alltmer känna igen sin president som mannen som inte infriar sina löften. Hans utspel genom åren har varit många och i allmänhet leder dessa inte till bestående resultat. Förmodligen kommer även detta utspel att snart ses som ännu ett i raden av politiska misslyckanden. Sarkozy gör verkligen inte intryck av att vara en klok statsman med en övertänkt politik. Många undrar om han längre ens vet hur han ska göra för att återvinna människornas förtroende och klara av att bli återvald som president.

Leave a Reply

Your email address will not be published.