En taktisk botgörare talar i teve

En taktisk botgörare talar i teve 150 150 Tomas Lindbom

Stora filurer har mycket att lära oss som är lite mindre förslagna. Jérôme Cahuzac får räknas till de stora. Nu har han också talat ut i teve efter skandalen med skattekontot i Schweiz, fyllt med hans oskattade förmögenhet.

Häromkvällen satt Jérôme Cahuzac i nyhetskanalen BFM TV, en fransk kanal av typen CNN. Det var en uppvisning i att lägga till rätta och ta det första steget tillbaka till offentligheten. Ett första steg som kommer att följas av flera. Så småningom kommer de följande stegen. Det kommer att dröja för det ska dröja om man gör allting rätt. Och jag tror att Cahuzac vet hur saker och ting bör göras rätt. Taktiskt rätt, förstås, Inte moraliskt.

Han hade valt en respekterad tevekanal som BFM TV. Den är en renodlad nyhetskanal och viktiga inslag därifrån klipps in i alla de stora kanalerna. Han hade valt tiden, klockan 18. Då hinner de stora kanalerna som sänder klockan 20 redigera och ta fram kommentarer om utfrågningen. Han fick 25 minuter i BFM TV. Det hade han aldrig fått i TF 1, France 2 eller France 3. Dominique Strauss-Kahn ställde upp i TF 1 -motsvarigheten till TV4 i Sverige – för samma botgörande intervju. Han fick cirka 5 minuter kl 20.

Jérôme Cahuzac visste att han behövde 25 minuter för att kunna ägna sig åt den sköna konsten att upprepa det han vill lyfta fram. Hans ursäkter fick en extra kraft när han kunde uttala dem med lite olika formuleringar fem, sex gånger. Han kunde också förklara varför han var ångerfull.

Han fick också chansen att lite försåtligt plantera en och annan besvärande fråga som gällde presidentens agerande. Han sa till exempel att han inte berättat sanningen för Hollande men lät också förstå att han inte visste vad Hollande visste. Alltså: Hade kanske ändå Hollande ett ansvar i denna affär eftersom han inte gått ordentligt på djupet med frågor. Kanske var också Hollande taktisk och ville skydda sig själv genom att inte gräva fram sanningen om Cahuzacs skattekonton. Kanske är det så att inte bara Cahuzac är skyldig.Kanske är det så att alla politiker är mer eller mindre benägna att i vissa lägen dölja sanningen. Varför då döma Cahuzac så hårt när andra politiker går fria?

Den förre budgetministern hade en snygg mörkblå kostym, vit skjorta men ingen slips. Det var första gången någon sett honom i officiella sammanhang utan slips. Han höll ihop sina händer och lät dem ligga fast mot bordet under i stort sett hela intervjun. Hans blick var fast och  hela tiden riktad mot intervjuaren. Han talade lugnt och verkade helt uppriktig. Inte en sekund skulle han slingra sig, visa att han dolde något. Hela hans kroppsspråk var inriktat på att berätta sanningen och att ta på sig skulden.

Jérôme Cahuzac kommer inte tillbaka till nationalförsamlingen där han formellt har en plats. Han gav inga svar på frågan om sin framtid. Han kommer att bida sin tid och förstås känna av opinionen. Han kommer att låta sig intervjuas igen men knappast inom överskådlig tid. Om han gör allting rätt kommer han först att skriva en bok. Det blir nästa steg och den boken kommer också att vara ärlig på samma sätt som teveintervjun. Kanske kommer han i den boken att sticka in ännu en liten nål i Hollandes hud. Kanske skrapa lite med nålen och möjligen låta en liten blodsdroppe  tränga ut ur presidentens kropp. Vi får se och lära. Cahuzac verkar veta mycket om hur media ska tämjas och en opinion vinnas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.