Jérôme Cahuzac med bankkonto i Schweiz

Jérôme Cahuzac med bankkonto i Schweiz 150 150 Tomas Lindbom

Det var inte så förvånande. Budgetministern Jérôme Cahuzac erkände igår att han olagligen fört ut pengar ur landet och placerat i bankkonto i Schweiz. Han har haft kontot där i tjugo år. Allt detta förnekade han i månader och avgick för någon tid sedan utan att erkänna sitt ekonomiska brott. Nu kommer en dom i rättssaken men framförallt de moraliska domarna, både från de egna i socialistpartiet och ifrån oppositionen.

Jérôme Cahuzac var alltså budgetminister i regeringen. Han har varit en av de viktigaste regissörerna av den nya regeringens åtstramningsprogram. Han har formellt stått bakom förslagen om 75 procents skatt för de rikaste i landet. Han har drivit igenom skattehöjningar och neddragningar i den offentliga sektorn som uppfattas i hela nationen som tuffa sparbeting. Nu visar det sig att han själv direkt brutit mot lagen och undanhållit miljonbelopp från beskattning.

President Hollande har fördömt hans agerande som omoraliskt. Ingen av hans egna verkar lägga fingrarna emellan när de nu kritiserar hans agerande. Cahuzac har i månader förnekat allt han stått anklagad inför. Han har sett presidenten i ögonen vid ett privat möte och lovat heligt att han inte begått något skattefusk. Nu erkänner han.

President Hollande och regeringen behövde inte denna nya smäll. Den utnyttjas förstås maximalt av en opposition som på franskt manér vrider om kniven i såret på ett skoningslöst sätt. Här finns ingen nåd. Allt som går att misstänkliggöras blir misstänkliggjort. Oppositionen tror nu att Hollande visste något men valde att mörka. Det finns många sätt att försöka dra in landets president i affären, göra honom till medskyldig på något sätt. En av UMP:s ledare menar också att det är brist på ledarskap att utse en person som Jérôme Cahuzac till budgetminister. Den som har minsta insikt i hans tidigare affärer borde ha begärt verifikation på alla papper innan han utsågs till budgetminister. Cahuzac är kirurg med skönhetsoperationer som specialitet och alla visste att han under främst 90-talet tjänat stora pengar på sin kirurgverksamhet. Ryktena om hans konto i Schweiz är inte helt nya.

Hollande ska i dag efter regeringssammanträdet förklara sig inför journalisterna. Sarkozy är lättad. Hans affär om att ha tagit emot pengar olovligen av Liliane Bettencourt sjunker nu undan och allt fokus handlar om Hollande och Cahuzac. Sådan är franska politik.

1 comment
  • 83Rosella

    Hi admin, i must say you have high quality posts
    here. Your blog should go viral. You need initial traffic
    boost only. How to get it? Search for; Mertiso’s tips go viral

Leave a Reply

Your email address will not be published.