Fotbollskravaller i Paris skapar ministerkris

Fotbollskravaller i Paris skapar ministerkris 150 150 Tomas Lindbom

Igår kväll firade PSG, Paris fotbollslag med Zlatan Ibrahimovic som anfällsstjärna, segern i ligan. Den avgörande matchen genomfördes på söndagen men 24 timmar senare var det tänkt att det skulle bli en glad fest vid Trocadéroplatsen nära Eiffeltornet i det chica, västra Paris. Istället avbröts festen efter ne kort stund på grund av upplopp. Idag är det fullt politiskt gräl i nationalförsamlingen.

Uppslutningen var inte särskilt stor vid Trocadéro igår kväll. Ett antal tusen supportrar ville hylla sitt lag. Paris är ingen stor fotbollsstad med bara en klubb i högsta ligan. Dessutom bildades PSG för bara fyrtio år sedan. Ett lag utan tradition, utan riktig folklig förankring. Ett lag gjord av pengar men utan själ.

Några hundra provokatörer och smågangstrar, troligen från några av de marginaliserade förorterna, var däremot på plats när supportrarna svek. Det  blev upplopp. Polisen togs på sängen. Vissa gator runt Trocadéro såg ut som ett slagfält. Bilar förstördes, fönsterrutor till butiker krossades. Några skadades. Ett antal personer fördes till polishäktet.

Demonstrationer eller fester som går över styr och blir till upplopp och skadegörelse blir föremål för skarp analys i ett Frankrike som lever i ständig samspel mellan gatan och institutionerna. Inrikesminister Manuel Valls med högsta ansvaret för polisen har varit allas kelgris under första året med socialistregering. Även högern har behandlat honom med silkesvantar. Det är slut med det nu. Nu kastar sig högeroppositionen över honom och menar att detta upplopp vid Trocadéro hade kunnat undvikas med en bättre planering från polisens sida. Eftersom Frankrike har ministerstyre – i motsats till Sverige – så är ministern omedelbart i skottgluggen även om han inte styr det praktiska arbetet med en demonstration. Men även polisprefekten i Paris ligger nu risigt  till. Det talas inom oppositionen om att kräva både ministerns och polisprefektens avgång.

Det verkar uppenbart att polisen inte förberett sig tillräckligt inför detta firande. Den har givit tillstånd till festligheterna med mycket kort varsel. Den har valt fel plats. Polisen har helt enkelt, tror många, varit för glada över att få se fotbollsstjärnorna firas på öppen plats att de inte sett farorna med arrangemanget. En glad fotbollsfest kan väl inte gå fel…

PSG har också genom åren haft stora problem med vissa supportergrupper som legat i fejd med varandra. En grupp är högerextremistisk. En annan försvarar mångfalden. PSG måste också ta ansvaret för den olyckliga upplösningen av arrangemanget igår kväll. De hade inte förutsett riskerna och hade heller inte tillräckligt med säkerhetsfolk på plats, menar utomstående bedömare.

Det är alltid laddat när förortens kriminella ungdomar kommer in till stan och ställer till bråk. Det är självklart att dessa ungdomar som nu ställde till förödelse och förstörde en glad kväll för supportrarna inte bara talar för sig. Bakom deras kriminella beteende finns ett kokande missnöje bland många fler ungdomar utanför innerstan. Denna problematik får inte Paris ledning och landets politiker blunda för. Högeroppositionen ser det gärna som en fråga om att stävja brott bättre. Men det finns också en social sida som måste tas på allvar. Förhoppningsvis gör vänsterregeringen det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.