Högerledaren i teve: Oklart om relationen till Le Pen

Högerledaren i teve: Oklart om relationen till Le Pen 150 150 Tomas Lindbom

Jean- Francois Copé heter ledaren för UMP, den traditionella högern i Frankrike. Igår kväll var han gäst i det stora politiska programmet i France 2, Des paroles et des actes ( i översättning Ord och handlingar). Han fortsätter att vrida sitt parti högerut. På frågan vem han föredrar av Francois Hollande och Marine Le Pen har han inget tydligt svar. Immigrationspolitiken kommer att hårdna ytterligare om han får makten i Frankrike.

UMP är en kartell av center- och högergrupper inom den franska politiken. Politiker som den förre premiärministern Jean-Pierre Raffarin kan betraktas som en socialt orienterad mittenpolitiker. Raffarin är glasklar i sitt stöd för Hollande i en eventuell slutduell med Le Pen inför nästa presidentval.Copé däremot ligger på UMP:s högerflygel. Det är den senare som är partiets ledare. Han fullföljer den högervridning som påbörjades under Nicolas Sarkozys tre sista år vid makten. Romerna som inte har klara papper ska utvisas. Copé är också beredd att rucka på den gamla principen att den som är född i Frankrike ska få franskt medborgarskap. Den som söker medborgarskap måste visa att han eller hon förtjänar det genom att uppfylla olika krav. Han driver assimileringslinjen hårdare än UMP tidigare gjort. En restriktivare hållning mot invandrare kopplas till en hårdare kriminalpolitik. Han kräver att redan 13-åriga barn ska kunna dömas till någon form av tillsyn. Han kräver också att staten satsar mer pengar på att bygga nya fängelser samtidigt som han vill minska den offentliga sektorn med ungefär 20 procent. Gigantiska nedskärningar går ut över den sociala sektorn men det ska ändå satsas mer pengar på repressiv brottsbekämpning.

Jean-Francois Copé är en impopulär politiker. Han kommer först på trettionde plats över de populäraste politikerna i landet, långt efter den mycket impopulära presidenten Francois Hollande. Hans väljarkår är trots det välvilligt inställd till UMP-kartellens högervidning Hela 44 procent av dess  väljarkår stöder idén om formell samverkan med Nationella Fronten.

Den franska högern drivs alltmer i armarna på Nationella fronten i frågor som rör invandring och brottsbekämpning. Däremot är klyftan stor mellan UMP:s försvar för Europa och euron och Nationella frontens krav på att lämna eurosamarbetet. Nationella fronten är mycket mer nationalistiskt och protektionistiskt än UMP.

Det kan tyckas märkligt att väljarna inte nöjer sig med UMP:s relativt hårda linje i invandringsfrågan. Deras ekonomiska politik är trots allt betydligt mer realistisk än Nationella frontens. Förmodligen är besvikelsen idag så stor över både UMP och vänstern  i breda väljargrupper att Marine Le Pen verkar vara det enda alternativet som återstår. Det är  verkligen en obehaglig utveckling som sker i landet. Hollande och hans regering har rekordlåga opinionssiffror och saknar helt stöd bland väljarna. UMP drar knappast någon fördel alls av missnöjet med den nuvarande majoriteten. Det gör inte heller partierna till vänster om socialisterna. Stödet går istället till den extrema högern.

Jean-Francois Copé skäller vildsint på Hollande. Han kritiserar Le Pen men har en egen agenda som alltför mycket påminner om hennes. UMP legitimerar på det sättet Nationella fronten genom sin retorik och sina förslag. De kommande kommunalvalen som avgörs i mars kommer att berätta en hel del om hur utvecklingen mot nästa presidentval kommer att gestalta sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.