Valframgång för Nationella fronten

Valframgång för Nationella fronten 150 150 Tomas Lindbom

Det pågår ett obetydligt fyllnadsval i departementet Var i Provence. Ett val till en kanton, en form av landstingsval. Icke desto mindre drar resultatet från den första valomgången blickarna till sig från hela Frankrike. Jordskredsseger för Nationella fronten.

Alla franska val sker i form av majoritetsval. En person står som slutsegrare i en valkrets. Om ingen kandidat får mer än 50 procent av rösterna i den första valomgången sker en andra valomgång mellan de två bäst placerade. Majoritetsval gynnar starka partier. De gröna och nationella fronten saknar därför i allmänhet nästan helt representation i det nationella parlamentet. Regionala skillnader kan påverka så att det trots allt förekommer representanter för småpartier i de regionala och kommunala folkförsamlingarna.

I detta kantonalval får nu Nationella frontens kandidat 40.5 procent av rösterna. Den förre kandidaten för samma parti som i detta val ställer upp som oberoende kandidat får närmare 10 procent. Tillsammans har alltså extremhögern drygt 49 procent av avgivna röster.

Inte nog med det. Näst bästa röstetal går till högerns (UMP:s) kandidat som får drygt 20 procent. Kommunistkandidaten som stöds av socialistpartiet får 14.5 procent och den gröna kandidaten 9 procent. De andra valomgången blir en uppgörelse mellan Nationella frontens och UMP:s kandidater.

Södra Frankrike, särskilt området Provence, är ett starkt fäste för Nationella fronten. Detta valresultat sänder ändå viktiga signaler till hela Frankrike. Nästa år är det kommunalval i hela landet och det finns anledning att undra hur det kommer att gå i en rad kommuner i landet. Fyllnadsvalet pekar på det djupa missnöje som finns med Francois Hollande och hans regering. Det visar att invandrarfrågan är het och att väldigt många fransmän intar en skeptisk hållning till att tillåta principer om familjeåterförening och att öppna gränser för såväl arbetskraftsinvandring som till att stödja flyktingar som söker sig till Europa. Marine Le Pen har nu höga förtroendesiffror, högre än Hollande. Var tredje fransman menar att hon är en politiker att respektera.Det är i dagsläget ingen orimlighet att hon kommer att bli en av de två kandidaterna som går vidare till en andra valomgång i ett presidentval.

Nästa söndag ska de två bäst placerade kandidaterna göra upp om segern i fyllnadsvalet i Var. Socialistpartiet uppmanar sina väljare att rösta på UMP:s kandidat för att stoppa Nationella fronten. Men det lär inte räcka. Med 49.5 procent i potten redan från den första valomgången lär det blir svårt att få majoritet mot extremhögern. Ett val av begränsad betydelse men symboliskt viktig. Och detta pekar mot en allt mörkare situation när det gäller hur det politiska landskapet målas i Frankrike.

1 comment
  • Eva S

    Riktigt sorgligt att läsa men så intressant. Tack igen för att du förmedlar denna info som man inte kan läsa i svenska tidningar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.