Joyeux Noël i Frankrike

Joyeux Noël i Frankrike 150 150 Tomas Lindbom

Julafton går mot kväll. De svenska hemmen har redan organiserat allt för helgen. Granen är klädd och lagts ut på Facebook för beskådan av vänskaran. Matinköpen är avklarade liksom julklapparna. Affärerna stänger ju klockan 15. Därefter inställer sig julfriden i de flesta hem.

Så icke i Frankrike. Paris och andra större franska städer på eftermiddagen och kvällen den 24 december är en galen dag. Folk rusar som besatta i och ur affär för att göra sin julklappsinköp. Och de som arbetar till kl 18 har det extra brått. Julafton är den dag då livet går vidare som vanligt på arbetsplatserna. Allt ska samtidigt förberedas för julen och dessutom ska den firas sent på kvällen med middag och julklappsutdelning.

I svensk teve talar julvärden Petra Mede till oss redan mitt på eftermiddagen. Kalle Anka kommer inte i all hast utan verkar förberedd sedan förra julen. Och nog är det väl i allmänhet favoritrepris på det mesta. I fransk teve fortsätter de intellektuella samtalen in i det sista. Jag slår på france5 kl 17.48 då C´est dans l ´air som vanligt börjar sin entimmessändning med fyra experter som analyserar en samhällsfråga. Ikväll handlar det om julen – trots allt – men naturligtvis ur en intellektuell och psykologisk aspekt. Vad händer med barn som tidigt får sin egen läsplatta? ”De autonomiseras från sina föräldrar”, säger en psykolog i studion. Tre andra experter och programledaren nickar instämmande. I Sverige har familjerna för länge sedan tömt den tredje snapsen och har inte en tanke på att problematisera barnens användning av elektroniska prylar när de små gräver fram smartphones och paddor i paket under granen.

Så småningom kommer franska pappa och mamma också hem från sina jobb och från affärerna. Om några timmar, kanske vid nio- eller tiotiden på kvällen kan flaskorna öppnas och det kan skålas för julen. Autonomiserade eller inte leker även franska barn med elektroniska prylar.

Nu är det äntligen dags också för mig att önska mina läsare av denna blogg en god jul. Mina inlägg kan också läsas i en smartphone och på läsplatta. Oavsett ålder på läsaren! Joyeux Noël!

Leave a Reply

Your email address will not be published.