Hollande och hans nya kärlek

Hollande och hans nya kärlek 150 150 Tomas Lindbom

En vän till mig undrade för inte så länge sedan varför jag bloggar om så tråkiga saker som politiska sakfrågor i Frankrike. Kan jag inte åtminstone skriva om lite politiskt skvaller? Det borde det ju finnas gott om i den franska huvudstaden.

Så är det förstås och nu kan jag med gott samvete göra som min vän önskar. När till och med Le Monde i morse på sin hemsida rapporterar om att kollegan Closer, en skvallertidning, i sitt nya nummer som kom ut i morse, ägnar sju sidor åt Francois Hollandes kärleksaffär med komediskådespelerskan Julie Gayet behöver jag inte skämmas.

Affären är inte ny. Det har cirkulerat rykten i närmare ett år men nu har alltså en tidning redovisat bilder och lämnat ut paret på ett sätt som inte är brukligt i Frankrike. Det har också skapat stor indignation i politiska kretsar medan flera journalister kräver att Hollande redovisar fakta.

Hollande lever sedan några år med sin sambo Valérie Trierweiler, journalist som genom sin sambos nya roll som president lite motvilligt iklätt sig rollen som rikets första dam. Frågan är hur hon nu ska agera. Detta är också den svåra punkten enligt politiska bedömare när det gäller hur avslöjandet om Hollandes kärleksaffär ska behandlas på en politisk nivå.

Det är uppenbart att relationen med skådespelerskan Julie Gayet inte är en tillfällig förbindelse. Han har tydligen under viss tid åkt iväg på natten på sin scooter och besökt henne i någon för ändamålet utvald lägenhet i stan. Endast en person ur vaktstyrkan har följt honom på dessa nattliga turer. Det här påminner inte lite om den tidigare presidenten Valéry Giscrd d ´Estaing som gjorde nattliga resor från Elyséepalatset till olika kvinnor runt om i Paris. En tidig morgon vid femtiden när presidenten skulle göra in på Elyséepalatsets gård efter en kärleksnatt krockade han med en skåpbil som var ute tidigt för att leverera mjölk till olika kaféer i stan.

Frågan är om Hollande och Trierweiler kommer att fortsätta att uppträda som det officiella paret eller om presidenten inom kort framträder med ny kvinna som då på sikt kan bli pretendent på att bli ny första dam i nationen. Valéry Giscard d´Estaing levde officiellt med sin fru under hela sin mandatperiod. Det gjorde också Francois Mitterrand och Jacques Chirac trots otaliga korta kärleksaffärer och fasta älskarinnor. Nicolas Sarkozy bytte fru under mandatperioden. Cecilia lämnade honom kort efter det att han blivit president 2007. Kort tid därefter träffade han skådespelerskan och sångerskan Carla Bruni och de gifte sig.

Bland politiker är fördömandena mot tidningen Closers avslöjanden hårda. Det är förstås besvärande när en politiker blir avslöjad på detta sätt. Hollande är förstås långt ifrån den enda politiker som har flera pågående affärer parallellt. Själv har han nu meddelat att han överväger att lämna in en stämningsansökan mot tidningen. Det är fullt rimligt. Han agerar som politiker alltid agerar i ett sådant här läge. Däremot har han inte i sitt uttalande denna morgon dementerat uppgifterna om sin relation. Han är bara upprörd över att tidningen avslöjat att han träffar denna nya kvinna.

4 comments
  • NJ Roland Johansson

    Det bästa vore förstås att strunta i att ha en ”första dam”. Något sådant finns inte i konstitutionen och behövs bara för dom som likt Sarkozy hoppas kunna skapa en Kennedy-effekt. Det har ju aldrig varit Hollandes avsikt, så löp linan ut: strunta i första dam-tramset.

  • tyrgils saxlund

    Ja,det kan man ju tycka. Men problemet är större än så. För det första har tidens hjul snurrat och den personliga karaktären har fått större betydelse (även i Frankrike, märkligt nog). För det andra är Hollande en B-politiker, som aldrig borde ha valts. Strauss-Kahn fick problem med sin karaktär – Hollandes problem hänger nog något samman med detta – och de andra socialistiska kandidaterna blockerade varandra. Sarkozy var körd (men hade ändå varit ett bättre val: notera att Hollandes seger mot Sarkozy var inte övertygande). För Hollande är loppet kört. En politiker som sjunkit så som han har gjort kommer inte igen – det säger den politiska erfarenheten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.