Kommunalvalet en örfil mot Hollande

Kommunalvalet en örfil mot Hollande 150 150 Tomas Lindbom

Det blev som väntat ett förödande bakslag för socialisterna i den andra valomgången av det franska kommunalvalet. Ett stort antal större städer som erövrades av PS vid förra kommunalvalet gick nu tillbaka till UMP. PS behöll Paris men stora städer som Marseille, Toulouse, Perpignan och Reims styrs av UMP. Nationella fronten har enligt ännu inte helt säkra siffror erövrat nio städer. Det är mer än alla kalkyler i förväg pekade mot.

Följande slutsatser kan vi dra av kommunalvalen:

Franska väljarna visade på ett mycket tydligt sätt sitt misstroende med regeringen. Detta var ett kommunalt val men det är ingen tvekan om att missnöjet med regeringen spelade en stor roll för utgången av valen i väldigt många städer och kommuner.

UMP har inget stort förtroende i väljarnas ögon men drog fördel av missnöjet med regeringen. För en kort tid är konflikterna inom högerpartiet glömda. Smekmånaden mellan UMP och franska folket kommer kanske att bestå några veckor men redan inför  Europavalet kommer UMP att utsättas för granskning igen och många kommer då att välja FN istället.

FN har gjort ett rekordval i dessa kommunalval. Det kan låta som en liten seger med segrar i bara nio städer. Det är ändå ett historiskt toppresultat. Aldrig någonsin har partiet kommit så högt i antal vunna städer som i år. I förra kommunalvalet erövrade FN inte en enda stad.

Anne Hidalgo segrade i borgmästarvalet i Paris med stöd av de gröna. Det är en positiv signal för vänstern som styrt Paris sedan 2001. Det visar ändå att ett gott politiskt styre ger effekt i kommande val. Den avgående borgmästaren Bertrand Delanoë med Anne Hidalgo som biträdande borgmästare har skött staden allmänt på ett utmärkt sätt och inte minst utvecklat den till en  grönare stad. Hidalgo kunde därför ikväll kvittera ut en ny seger mot en högerkandidat, Nathalie Kosciusko-Morizet som är ett ungt stjärnskott med siktet på presidentposten i Frankrike 2017.

Valdeltagandet är rekordlågt vilket också pekar på ett starkt missnöje med nuvarande ledning men också med högeroppositionen. Alltför många väljare ansåg inte att det var meningsfullt att gå och rösta. ”Alla är lika värdelösa”, är en kommentar som man hör överallt när fransmän talar politik.

Socialisternas representanter i teve ikväll hade oerhört svårt att förklara hur förlusten skulle tolkas. ”Vi måste lyssna på väljarna”, sa flera av de ledande företrädarna för PS. Men sedan kunde de inte precisera på vilket sätt och det var inte svårt att avlyssna interna motsättningar mellan olika grupperingar inom PS. ”Vi måste driva en politik som präglas av mer social rättvisa”, sa några. Problemet är att Hollande nu ska lansera sin nya ansvarspakt som är allt annat än ”social”. Det är en närmast  liberal lösning som han förordar  med stora satsningar på sänkningar av avgifter och skatter för företagen, skattesänkningar för privatpersoner och neddragningar av den offentliga sektorn. Socialisternas kärnväljare vill inte ha den åtstramningspolitik som regering och UMP i stort  är överens om och som FN på ett populistiskt sätt angriper.

UMP var inte heller ärliga. Partiets ledare angrep regeringen för att inte vilja sänka skatter och avgifter tillräckligt. De sa inte ett ord om åtstramningspaket. UMP skulle i regeringsställning vara tvungna att föra precis samma politik som Hollande nu har planer på att driva. Ja, de skulle förmodligen dessutom föra en mindre social politik med större skattesänkningar för de välbärgade grupperna. UMP har alltid värnat dem som hotar med att lämna landet om skatten blir för hög.

Nu väntar en regeringsombildning, förmodligen redan i morgon måndag. Francois Hollande lär vara tvungen att genomföra en rejäl ommöblering på ministerposterna för att ge intryck av att ha lyssnat på väljarna och visa handlingskraft. Flera tunga ministrars liv hänger på en skör tråd, framför allt premiärminister Jean-Marc Ayrault men också finansminister Pierre Moscovici som såg trött och uppgiven ut i kvällens tevekommentarer.

France 2 släppte också en ny opinionsundersökning från Ipsos ikväll angående Europavalet i maj. Enligt denna mätning skulle UMP få 24 procent, FN 22 procent och PS 19. De gröna kommer i mätningen på fjärde plats med 10 procent medan mittenpartiet UDI, som alltid går i allians med högern, och vänsterpartiet Parti de Gauche skulle få vardera 8 procent. Dessa siffror visar verkligen hur kritisk situationen är för regeringen. OM valet går så illa för PS skulle det allvarligt hota Hollandes trovärdighet som president.

Leave a Reply

Your email address will not be published.