Ledarkris inom franska högern

Ledarkris inom franska högern 150 150 Tomas Lindbom

Det började arta sig för den franska högerkartellen, UMP, inför kommunalvalen senare i mars.Lite bättre stämning. Tecken på vissa framgångar i de kommande kommunalvalen enligt opinionsmätningarna. Men så drabbas UMP av en ny skandal. Och i stormens öga finns partiledaren, Jean-Francois Copé.

Jean-Francois Copé är inte bara partiledare. Han är också genom nära medarbetare involverad i ett företag som tjänat pengar på att sälja event- och uthyrning av lokaler till främst Nicolas Sarkozy under valkampanjen 2012. Veckotidningen Le Point har graverande uppgifter om sockrade fakturor som UMP fått betala.

Ingenting är ännu bevisat. Uppgifterna i Le Point ska granskas och Jean-Francois Copé är angelägen att visa öppenhet med alla siffror från företaget i fråga. Men han går ett steg längre och vill också ha lagändringar. Hans agerande bär mindre spår av klokskap och mer av stress.Han vet också att han för  ett år sedan lyckades få medlemmar och sympatisörer att ställa upp med åtskilliga miljoner euro för att rädda partiets ekonomi. Vad säger de givmilda medlemmarna om dessa fakturor som Le Point påstår är orimligt höga i förhållande till de tjänster som företaget utförde under valrörelsen?

Copé verkar djupt oroad över sin situation. Han inser förstås att hela hans ställning som ledare  för UMP kan vara i fara och därmed hans möjligheter att fortsätta sin politiska karriär. Därför överreagerar han i sina ansträngningar att rentvå sig inför media. Han har heller inte fått särskilt mycket stöd av sina partikamrater. I folkopinionen har han redan en svag ställning. Han är förmodligen den minst populära av alla framträdande franska politiker. Han anses av gemene man vara självupptagen och arrogant. Han uppfattas som en politiker som först tänker på sin egen position i politiken och långt därefter på landets bästa.

I ett politiskt program på fransk teve idag framkastade Christophe Barbier, chefredaktören för veckotidningen L´Express, en intressant hypotes. Tänk om Nicolas Sarkozy, när han kastar sig in i politiken igen och deklarerar sin kandidatur till presidentvalet 2017, förklarar att han inte representerar UMP. Tänk om han bygger ett nytt parti. Ett parti som saknar historia och därmed slipper leva med diverse smutsiga affärer i det förgångna. Något nytt och oprövat men med en ledare som redan varit president och som så många borgerliga väljare drömmer om att få se återigen i Elyséepalatset.

Den franska högern byggs inte i första hand kring idéer utan kring en karismatisk ledare. I Sverige med sin parlamentarism vore det självfallet otänkbart. I Frankrike är tanken vågad men inte absurd. Hur många av de främsta högerpolitikerna skulle överge UMP för ett parti som skapas av Sarkozy? Förmodligen ganska många. Skulle det räcka för att vinna ett presidentval? Kanske inte troligt men möjligt. Och skulle Sarkozy som vald president sedan få UMP att stödja honom  i det parlamentsval som skulle hållas några veckor efter presidentvalet? Ja, varför inte.

Fransk politik innehåller ofta dramatiska vändningar. UMP har kört fast. Har inga ledare, ingen politik och det förekommer affärer som stinker. Framförallt är motsättningarna inom UMP svåra att lösa. Affären med Copé och hans sockrade fakturor kan bli droppen som får bägaren att rinna över. Partiets trovärdighet är ifrågasatt i grunden. Något radikalt annorlunda måste ske för att den franska högern ska kunna bli ett alternativ i kommande president- och parlamentsval.

Leave a Reply

Your email address will not be published.