EU-valet inte heller någon succé i Frankrike

EU-valet inte heller någon succé i Frankrike 150 150 Tomas Lindbom

Vincent Peillon, nyligen avsutten utbildningsminister i regeringen, står som första namn på socialisternas valsedel till EU-parlamentet för sydöstra Frankrike. Han åker runt i byar och städer och försöker värva röster för sitt parti. Det går inget vidare enligt ett reportage i Le Monde. Bönderna vänder honom ryggen. Det är lätt att föreställa sig hur han arbetar i motvind. Han har hela ryggsäcken full med misslyckanden som utbildningsminister och med hela den impopularitet som regeringen och presidenten stoppat ner i samma tunga ryggsäck. Han vet att han är nummer tre i regionen, distanserad av UMP men främst av Nationella fronten.

UMP lever på socialistregeringens misslyckanden och låga popularitet. Annars skulle deras kandidater till EU-parlamentet ha det lika svårt. Det är en splittrad höger som bland annat inte kan komma överens om sin inställning till EU. Ska den bli mer federativ eller inte?

Det är Nationella frontens kandidater som lyser som solen. Nu kom i dag en färsk undersökning från Ipsos som visar att detta parti som i alla år uppfattats som ett maktlöst missnöjesparti nu har ledningen  i ännu en opinionsundersökning, 24 procent . Den traditionella högern, UMP, kommer på 23 procent. Socialisterna ligger klart efter på en tredje plats med 17 procent

Undersökningen ger också andra svar som verkligen borde oroa de klassiska partierna. Bara knappt 40 procent tänker rösta i valet. Om det blir verklighet den 25 maj kommer det innebära ett rekordlågt valdeltagande. Men ännu värre är att inte ens fyra av tio fransmän vill att nationen fortsätter att tillhöra EU. Marine Le Pen kändes som vågad och extrem när hon förra året drev kravet på att Frankrike ska lämna eurosamarbetet. En majoritet av franska folket vill lämna EU.

Vincent Peillon har uppdraget att få tillbaka de socialistväljare som lämnade partiet i kommunalvalet i mars månad. Det är förmodligen en helt omöjlig uppgift. Kommunalvalet blev en råsop mot socialisterna och den sittande regeringen, mycket värre råsop än partiledningen räknat med. Det verkar otänkbart att det går att vända den trenden nu. Ingenting i den ekonomiska politiken på nationell nivå pekar i en särdeles positiv riktning. Och fransmännen röstar på de nationella frågorna i EU-valet. Gentemot EU väcks en allt större skepsis. Möjligen kan man säga att Marine Le Pen med sin EU-kritiska linje drar fördel av EU-skepsisen hos folket. Men hon drar framför allt fördel av den ökande nationalismen hos vanligt folk och den ökande irritationen över att de traditionella partierna inte löser deras vardagsproblem.

Vincent Peillon står på åkern med sina fina lädersulade lågskor. Hans filosofiska bildning kommer inte alls till sin rätt i detta sammanhang. Som Le Monde skriver så har han ingen glädje av att kunna hänvisa till sina vetenskapliga verk om den i Frankrike välkända, fenemenologiskt orienterade filosofen Merleau-Ponty, lärjunge till Heidegger. Kanske har han sällskap där på åkern av sin broder från UMP-högern.  Kanske sitter de fast i leran eller sjunker bara djupare och djupare ner i den för varje steg de försöker ta. Gissa vem som representerar Nationella fronten i valkretsen sydöstra Frankrike och som leder i alla opinionsmätningar. Jo, Marine Le Pens pappa, den gamle reaktionären, högerextremisten och antisemiten Jean-Marie Le Pen. Frankrike mår inte bra när väljarna vänder de bildade och  sansade politikerna ryggen och väljer denne gamla rabulist istället.

Leave a Reply

Your email address will not be published.