Marine Le Pen vinner terräng i Frankrike

Marine Le Pen vinner terräng i Frankrike 150 150 Tomas Lindbom

Det är ingen tvekan om saken. Marine Le Pen har skaffat sig en stark position i den franska politiken. Hon kan mycket väl lyckas att föra sitt parti till en förstaplats i valet till EU-parlamentet om ett par veckor. Hon har också positionerat sig som en av de tunga politikerna; upphävt den självklara dualismen mellan socialistpartiet och högerns UMP. Hon är nu en tredje kraft i fransk politik

Nationella fronten är mycket starkare än de flesta andra högernationella partier i Europa. Ja, frågan är om det finns något europeiskt land som har en så stark extremhöger som Frankrike. Detta är inte så besynnerligt som det kan verka. Frankrike har en tradition av stark högernationalism. Den går tillbaka till kontrarevolutionärerna efter franska revolutionen 1789. Den var stark under de stora ideologiska striderna i slutet av 1800-talet under den så kallade tredje republiken. Den bar Vichyregimen under Marskalk Pétain under åren som Frankrike var ockuperat. Och den har fått ny fart under de senaste decennierna när en dröm om ett starkt nationellt Frankrike vuxit i stora folkliga grupper.

Frankrikes politiska liv delas i en höger och en vänster precis som i Sverige. Men begreppen har inte riktigt samma innebörd. Staten är central i högre utsträckning för den franska högern. Nationen i en klassisk mening likaså. Den franska högern saknar tydliga liberala inslag. Nyliberalismen har aldrig slagit an på samma sätt som i USA och Storbritannien, ja inte ens som i Sverige. Arbetarklassen röstade tidigare kommunistiskt och söker sig inte självklart till socialisterna eftersom detta parti i stor utsträckning är ett medelklassparti. Kommunisterna var i teorin internationalister men i grunden väldigt nationellt och hyllade staten. Det är inte märkligt att fransk arbetarklass i ännu större utsträckning än den svenska söker sig från den gamla marxistiska vänstern till den högernationella rörelsen.

Den ekonomiska krisen i Frankrike har i stora grupper tolkats som ett bevis på att regeringarna i Paris sålt ut sitt land till storkapitalet och öppnat för en alltför stor invandring. Stora delar av arbetarklassen ser inte Marine Le Pen som en länk till överklassen, till den vanliga högern som stöder de rika i samhället. Hon uppfattas som försvarare av småfolkets intressen. De som lever utanför storstäderna, som upplever att deras köpkraft minskat år från år, generation från generation, de som uppfattar att deras livsstil ifrågasätts av eliten i Paris. Marine Le Pen blir i mångas ögon försvaren av folket mot eliten

Jag har skrivit en rapport om Marine Le Pen och Nationella fronten som givits ut av Arenagruppen och som presenterades i förra veckan på ett seminarium på franska residenset i Stockholm i samarrangemang mellan Arenagruppen och franska ambassaden. Jag länkar till rapporten här nedan. Den som vill kan ladda ner den och läsa. Marine Le Pen kommer att sätta avtryck i det nya EU-parlamentet. Kanske kommer hon att kunna agera med stöd av andra liknande partier i Europa som Sverigedemokraterna.

http://www.arenaide.se/2014/04/28/ett-marinblatt-frankrike/

Leave a Reply

Your email address will not be published.