Nytt politiskt landskap i Frankrike

Nytt politiskt landskap i Frankrike 150 150 Tomas Lindbom

Nationella frontens seger i franska presidentvalet större än väntat och självklart går det en chockvåg genom den politiska landskapet. Ingenting är längre som förr.

Jag går på gatorna i Paris dagen efter valet och det går att känna på stämningen. En dyster och nästan lite vresig stämning i metron och på kaféerna. Paris är ett motståndsnäste mot Marine Le Pen. Här råder frustration över landets nya politiska situation. Hur har det kunnat gå så långt, är det många som frågar sig.

Tre av fyra fransmän röstade inte på Le Pen i söndags. Det är ett vänligt sätt att uttrycka saken. Men det värsta är att de partier som fångat upp majoriteten av fransmännen – de som inte stöder FN – är så illa rustade både organisatoriskt och idémässigt. UMP-högern lär spricka nu i flera delar. Sarkozy kan inte kandidera för UMP om han vill bli president 2017. Det är ett moraliskt konkursbo som han i så fall skulle luta sig emot. Socialistpartiet är fortfarande relativt intakt men har en ledare, Francois Hollande, som är mer en hämmande faktor än något annat. Så länge som han säger att han ställer upp till omval 2017 är socialistpartiet offside i den politiska matchen.

Det måste upprepas igen. En radikal förbättring av Frankrikes ekonomi och köpkraft för medborgarna samt en radikal minskning av arbetslösheten kan förändra mycket. Så länge detta inte sker ligger vägen öppen för ännu större framgångar för Marine Le Pen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.