Frankrike tar sommarsemester

Frankrike tar sommarsemester 150 150 Tomas Lindbom

Åter har franska folket firat 14 juli. Presidenten har talat till folket, numera genom en intervju i tv. Värmen i Paris och i övriga Frankrike är sådan att mer ansträngande intellektuella övningar måste läggas åt sidan. Nu gäller vila med bad i Atlanten eller Medelhavet och inmundigande av kalla drycker.

Som ivrig bloggare kring fransk politik känns det också skönt med en paus. Nästa arbetsår blir som alla andra. Intensivt! Nicolas Sarkozy är involverad i sju så kallade affärer. Hans parti UMP står på randen till sammanbrott. Socialisterna riskerar att hamna i ett verbalt och faktiskt inbördeskrig om inte president och regering kan inhösta framgångar i opinionsundersökningarna. Som bekant har de första två åren av Hollandes styre endast inneburit elände vad gäller val- och opinionssiffror för socialisterna. Marine Le Pen har ett framgångsrikt år bakom sig. Frågan är hur hon agerar och hur franska folket reagerar under det kommande året.

Detta vet vi kommer att vara laddade frågor under nästa arbetsår. Journalister och politologer kommer att nagelfara alla siffror om tillväxt, statsskuld och arbetslöshet. Oron på arbetsmarknaden är konstant i Frankrike. Inte en vinter utan någon form av revolt på arbetsplatser. Facken rasar. Arbetsgivarna gnäller. Småföretagarna är uppretade. Bönderna blockerar säkert något vägavsnitt med potatisar eller andra rotfrukter.

Dessutom brukar presidenten göra utrikespolitiska utspel eller starta ett krig. Hollande har hunnit med två krig på två år. Krig är ofta  populära. Det vet han förstås om och ett litet ofarligt krig kan kanske hjälpa upp opinionssiffrorna om det går riktigt illa på arbetsmarknaden.

Frankrikes intellektuella kommer att stimulera oss med tankar i böcker, tidningar och i tv. Det är en av de positiva delarna av det franska politiska livet att få ta del av en vital samhällsdebatt.

Jag ser framemot nästa arbetsår. Men först vila. Om inget spektakulärt inträffar återvänder jag till bloggandet i mitten av augusti

Glad sommar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.