Förväntan på en ny fransk politisk säsong

Förväntan på en ny fransk politisk säsong 150 150 Tomas Lindbom

Långsamt börjar fransmännen återvända från sin semester. Det är ännu drygt fjorton dagar tills skolorna börjar. Augusti är för väldigt många semestermånaden. Däremot har trycket på politikerna på nationell nivå ökat. Kraven på att de ska finnas på plats i Paris nästan hela året om har skärpts.Regeringen är redan igång med höstens arbete. Det är därför läge att nu öppna bloggen igen för en ny politisk säsong. Alla politiska säsonger är spännande. Det vet vi innan de ens börjat. Fransk politik fylls ständigt av skarpa tankar och heta känslor.

Vi kan förvänta oss en hel del under den kommande säsongen. Frankrike berörs mer direkt av utrikespolitiska förvecklingar än ett litet land som Sverige. Striderna i Gaza och konflikterna i övrigt i Mellanöstern påverkar Frankrike som av tradition har intressen i denna del av världen. Afrika med de gamla kolonierna tvingar med jämna mellanrum den franske presidenten att överväga krigshandlingar som i Mali häromåret.

Frankrike har tappat en stor del av sitt internationella inflytande men kämpar med näbbar och klor för att få behålla så mycket som möjligt av det. Det är en del av självbilden att vara en stormakt. I franska debatter påpekas hela tiden att Europa är beroende av Frankrike som tillsammans med Tyskland håller EU under armarna. Relationen med USA ses som en relation mellan stormakter.

Inrikespolitiskt dominerar förstås den ekonomiska krisen. Siffror som flutit in under sommarstiltjen visar dessvärre inte på några förbättringar vad gäller tillväxten. Snarare får regeringen än en gång konstatera att deras förutsägelser varit för optimistiska. Nu räknar de flesta med en tillväxt i ekonomin på mindre än en procent under hela 2014. Det varnas för deflation. Priserna har redan sjunkit på basvaror som till exempel bröd. En deflation, säger ekonomerna, hotar att leda till mindre ekonomisk aktivitet och därmed bromsa tillväxten ännu mer. Arbetslösheten visar ännu inga tecken på att minska och underskottet i budgeten ökar.

Dessa inrikespolitiska problem kommer att leda till konflikter i politiken. Nationella fronten har goda möjligheter att under det kommande året öka i väljarundersökningarna. President Francois Hollande med sin regering kommer att få minst lika svårt att leda landet. Den nye premiärministern Manuel Valls startade sin ämbetsperiod i mars månad med goda opinionssiffror, den enda socialisten som var populär, men han har nu inte alls samma stöd. Hans politik är tydlig. Det måste man säga. Men så länge den inte leder till några förbättringar i vardagen för vanliga fransmän så kommer han att tappa ytterligare i valundersökningarna.

Igår meddelade förre premiär- och utrikesministern Alain Juppé att han kandiderar som högerpartiet UMP:s presidentkandidat 2017. Det verkar tidigt men han ville förekomma Nicolas Sarkozy som planerat att berätta för franska folket i höst om han ställer upp eller inte 2017. Han lär nu vara rasande över att Juppé hann före. De är ytterligare fyra som också anmält sitt intresse, bland annat Sarkozys premiärminister 2007-12, Francois Fillon. Men Fillon och de andra tre verkar inte utgöra något hot mot Sarkozy. Fillon är lite för vanlig. Lite för vek. Juppé däremot är en politisk hårding med lång erfarenhet av politiskt rävspel och förfogar dessutom över en hög kapacitet såväl inrikes- som utrikespolitiskt. Juppé är född 1945 vilket innebär att han skulle vara 72 år vid ett eventuellt tillträde som president och 82 år om han omvaldes och satt maximala tio år. Detta är dock inget som ligger honom i fatet. I Frankrike är erfarenhet en dygd. Politiker under 50 år kan kandidera för presidentskap men kommer aldrig i fråga.De anses för unga.

Under den kommande säsongen är det givet att de stora frågorna handlar om EU och om den egna ekonomin. Det kan bli nya strider om reformerna kring regionerna där presidenten lagt förslag om färre regioner och på sikt ett avskaffande av de 95 departementen. Kanske kommer landet att kastas in i ett nytt krig. Krig brukar ge ökat stöd åt sittande president om inte dessa krig drar ut för länge på tiden.

Välkommen till min blogg för en ny säsong. Allt kan hända. Det rör sig om fransk politik.

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.