Ny terroristattack i Frankrike

Ny terroristattack i Frankrike 150 150 Tomas Lindbom

Ett nytt terrordåd har begåtts i Frankrike. Den 23 mars tog en radikal islamist, Redouane Lakdim, ett antal personer som gisslan i ett varuhus i Trèbes som ligger i departementet Aude i södra Frankrike. Tre döda och tre skadade blev följden av attentatet. Upprördhet och en våg av anklagelser har riktats mot regeringen för slapphet  och oförmåga att lösa terrordåden. De är många nu sedan attacken mot Charlie Hebdo i början av januari 2015. Kraven reses alltid i dessa lägen på ökade befogenheter för polisen. Oppositionen till höger kräver en rad åtgärder som att undantagstillståndet som upphävdes i oktober förra året ska återinföras.

Debatten efter varje terrordåd inriktas helt på frågan om repressionen är tillräcklig. Det finns några punkter som framförallt oppositionen tar upp. Det finns i dag en förteckning på cirka 20 000 personer anses farliga för säkerheten (Fiché S). Av dessa beräknas hälften vara radikaliserade islamister. Som exempel räknar polisen med cirka 900 i Saint Denis, förorten norr om Paris. Lakdim är inte heller ensam i departementet Aude. De farliga islamisterna där beräknas till ett hundratal. Oppositionen kräver blanda annat att alla som inte är enbart franska medborgare ska utvisas eller sättas i fängelse. Problemet är att de oftast inte begått brott och en del av dem kan inte heller kopplas till terrorism. Ett antal är dessutom enligt uppgift minderåriga.

Ett annat krav från oppositionen är att undantagstillståndet ska återinföras. Det skulle kunna innebära att polisen får göra gripanden utan åklagares godkännande. Under två år levde Frankrike med undantagstillstånd men under denna tid inträffade flera allvarliga attentat. Problemet förefaller snarare vara att det är svårt för polisen att identifiera i vilket ögonblick en misstänkt terrorist går till handling. Undantagslagar hjälper knappast i det fallet och dessutom blir samhället rättsosäkert i hög grad.

Frågan om terrorism och dess bekämpning är en fråga som upprör och skapar starka känslor. Högern och extremhögern kan hämta hem många politiska poäng på frågan, särskilt om regeringen kan anklagas för släpphänthet och så kallad snällism. Macrons rättssäkerhetsreform i höstas, som ersatte undantagslagarna, ger redan polis och åklagare stora möjligheter att agera rättsligt. De misstänkta på listan Fiché S bevakas noga och utsätts ständigt för kontroller. I de områden som rymmer islamister är förstås motsättningen mellan det etablerade samhället och dessa kommuniteter minst sagt stark.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.