Positiva signaler från Frankrike

Positiva signaler från Frankrike 150 150 Tomas Lindbom

Igår talade premiärminister Edouard Philippe. Han togs emot positivt av experter och, förmodligen också av franska folket. Det mesta i hans tal pekar mot en sommar där människor kan röra sig friare än vad som var förväntningarna för en månad sedan. Redan till helgen släpps vissa aktiviteter fria och långsamt men säkert återvänder landet till mer normala förhållanden från och med nästa och kommande veckor i juni.

Det är naturligtvis alltid riskabelt att lova för mycket när landet haft en svår pandemi att hantera och fortfarande är medvetet om att smittspridning pågår. Men uppenbarligen är den så kontrollerad att regeringen vågar släppa på många av restriktionerna. Lite förenklat kan man säga att Frankrike nu går in i ett läge som liknar det som Sverige befinner sig i. Skolorna öppnar, utom gymnasier och universitet. Restauranter och kaféer likaså även om det finns tydliga restriktioner för sittningar inomhus. Nattklubbarna däremot fortsätter att hålla stängt. Förbudet att resa längre än 100 kilometer från hemmet kommer också att upphävas. Folk får bada i haven och idka vattensporter men inte ligga på stranden på en badhandduk. Möjligen ett lite svårbegripligt beslut men oron finns för clusterbeteende hos folk. Det gäller som tidigare att hålla avstånd och tvätta händerna. Äldre ska fortsatt hålla sig borta från kontakt med främmande personer. Många sportintresserade beklagar nog att den professionella verksamheten på det området får vänta på nystart. Högsta fotbollsligan i Frankrike kommer inte att spelas färdigt och en ny säsong planeras till hösten.

I franska medier ges ändå huvudsakligen ett gott betyg åt denna period med karantän. Även den mer svårflörtade medicinska expertisen håller god min. Det är framförallt franska folket som  får beröm för att ha varit så disciplinerat. ”Det trodde vi inte”, är en kommentar som hörs om medborgarnas förmåga att ändå respektera regler som regering och myndigheter ställt upp. Förklaringen är ofta att människor helt enkelt varit rädda och av det skälet inte utsatt sig för onödig smittorisk.

Det går inte att komma ifrån att Frankrike är ett av länderna i Europa som drabbats mest av coronavirusets härjningar. Hittills har 28 862 personer avlidit och siffran ökade med 66 det senaste dygnet. Antal redovisade smittade  är också högt, 149 000, och även här sker ett tillskott, under det senaste dygnet drygt 3 000. Faran är alltså långt ifrån över. Samtidigt kan vi jämföra med Sverige som har något lägre dödstal i relation till befolkningen (4 266 enligt uppgift från igår torsdagen den 28 maj) men klart fler döda det senaste dygnet om man ser till befolkningens storlek. Skulle Frankrike fortsätta i rätt riktning så kommer smittspridningen sannolikt avta under kommande veckor. Men det kan förstås gå åt motsatt håll. Vad händer nu med en befolkning som levt i karantän när sommaren kommit, krogarna öppnar och livsandarna vaknar igen på allvar? Ingenting är självklart i dessa tider

1 comment
  • Lena i Wales och Spanien

    Tack för uppdateringen.
    Vi får nya regler i Wales imorgon, så det händer lite här också. Har redan skrivit lite om förhållandena här i Wales och skriver mer om det på onsdag.
    Trevlig söndag!

Leave a Reply

Your email address will not be published.