Socialisterna kan vinna i Paris och de gröna i Lyon

Socialisterna kan vinna i Paris och de gröna i Lyon 150 150 Tomas Lindbom

På söndag är det dags för den andra valomgången i de franska kommunalvalen. President Macron försöker föra folk bort ifrån ett alltför stort intresse på detta val. Det kommer nämligen inte att gå särskilt bra för hans parti La Republique en Marche! Istället ska fransmännen fundera över vad han kommer att säga i nästa vecka om sin regeringsombildning och vad han vill göra under de två sista åren av sin mandatperiod. Ett tips är att Socialisterna vinner Paris och Marseille medan det kan bli en grön seger i Lyon.

Ni hör hur det låter. Det finns två tunga partier i fransk politik på nationell nivå; La République en Marche och Nationell samling (Marine Le Pens parti) och med Republikanerna (Sarkozys parti) som utmanare. Och så kommer möjligen de tre stora städerna att få helt annan färg på borgmästarna. Det är förstås ett tecken som är intressant att tolka.

Om Socialisternas borgmästare Anne Hidalgo väljs om för ännu en sexårsperiod i Paris är det inte helt oväntat. Länge har hon legat bra till i opinionsundersökningarna. De första åren efter Macrons valseger 2017 såg det inte lika bra ut för henne. Faktum är att Paris är själva centrum för Macrons rörelse. I huvudstaden finns verkligen hans väljare.  De är urbant lagda, har hyggligt med pengar, tror på framsteget och är globala i sitt tänkande. Även parisarna vill nu straffa Macron och vänder sig vänsterut. Även Republikanernas borgmästarkandidat, den högerinriktade Rachida Dati, leder över LREM:s kandidat Agnès Buzyn i opinionsmätningarna. Det ska sägas att Paris i många år lutat åt vänster och faktiskt haft röda borgmästare sedan strax efter millennieskiftet. Hidalgo har också med en markerat grön politik kunnat hålla de gröna ifrån sig och kan alltså på det sättet samla hela vänstern bakom sin kandidatur.

I Marseille har Republikanerna regerat under flera mandatperioder men den nuvarande borgmästaren Jean-Claude Gaudin i ledning för staden sedan 1995. Nu har han fallit för åldersstrecket. Han har ingen naturlig efterträdare och högern är splittrad mellan flera kandidater inför detta val. Däremot har vänstern samlat sig brett och har goda utsikter att vinna.

I Lyon är bilden än mer splittrad. Gérard Collomb som varit socialist i alla år men var en av de första som anslöt sig till Macron ett år före valsegern och blev också inrikesminister under en period. Collomb har mer och mer distanserat sig från Macron och har inför valet på söndag ingått en allians med Republikanernas toppkandidat för att stoppa de gröna som har stor chans att vinna men som  från högerhåll och uppenbarligen också av Collomb uppfattas som alltför vänster och benägen att samarbeta med än mer radikala partier. Ingen vet hur denna högst osäkra andra valomgång slutar men det kan mycket väl bli en delseger för de gröna.

De gröna gjorde ett bra Europaval förra året. Det förvånade mindre. Däremot kan det bli en riktig skräll i årets kommunalval om detta parti plockar några städer på söndag. Det är inga små städer som ligger inom möjlighetens gräns. Toulouse och Strasbourg kan partiet plocka och en del andra halvstora städer också. Och som sagt Lyon.

Coronan har lett till att det inte förekommer någon valrörelse. Sannolikt kommer valdeltagandet dessutom att bli lågt. I första valomgången röstade 44 procent av väljarna. Det kan bli ännu sämre på söndag. Ändå har valet lika stor betydelse som vid tidigare tillfällen. Bara svagare stöd i befolkningen. Republikanerna riskerar att gå dåligt liksom La République en Marche! Nationell samling kan vinna Perpignan men har annars inte mycket att hoppas på. Däremot ser de gröna och delvis också Socialistpartiet fram emot söndagen med viss tillförsikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.