Det går inte att blunda för fattigdomen

Det går inte att blunda för fattigdomen 150 150 Tomas Lindbom

President Macron hoppades på en revolution när han tillträdde för fem och ett halvt år sedan. En revolution som han själv skulle organisera och som bland annat skulle leda till ökat välstånd hos medborgarna. De gula västarna blev ett begrepp 2017-18 och de tyckte inte alls att den ekonomiska politiken gick åt rätt håll. Så kom pandemin och därefter den ryska invasionen i Ukraina. Den andra mandatperioden skulle bli en nystart för presidenten men det verkar inte bli så den här gången heller. Det stora bekymret är den tilltagande fattigdomen och den påverkas nu starkt av inflationen.

Det går att konstatera att den snabba prisökningen på vissa varor, särskilt inom livsmedelssektorn men också bland produkter som är kopplade till livsmedelsproduktionen, har redan passerat tio procent och vissa oroas över att den stiger nästa år till det dubbla. Problemet är att stora grupper i samhället redan lever på fattigdomsgränsen eller under den (knappt 10 miljoner). Alltför många fransmäns ekonomi knäcks av höstens prishöjningar.

Fransmännen värnar god mat med bra råvaror. De förväntar sig att ha råd med grönsaker och kött eller fisk. Svångremmen dras åt hos alltfler när vissa grönsaker ökar med 20-30 procent. Folk handlar ägg istället för några skivor skinka, djupfryst istället för färsk mat. Nedgången för ekologiskt odlad mat är påtaglig. Forskare som mäter köpmönstren har redan konstaterat att människor handlar mindre mat och avstår från allt som sätter lite guldkant på vardagen.

Drivmedel är en annan känslig fråga för det franska folket. I många glesbygdskommuner men också i andra områden utanför storstäderna är bilen ett nödvändigt transportmedel. Bensinpriset stiger och fransmännens förmåga att röra sig minskar. Väldigt många fransmän kan inte ta sig till sina arbeten utan bil.

Nu kommer vintern. Fler blir fattiga och alla drar ner på värmen i sina hem. När människor ser hur privatekonomin visar röda siffror och de dessutom huttrar i sina hem kommer den politiska vreden. Det vet alla presidenter och andra politiska ledare. Borgmästarna i kommunerna uppvaktar Macron med krav på ekonomiskt stöd. Alla med förtroendeuppdrag i ansvarig ställning oroar sig för den närmaste framtiden.

Oppositionen däremot har glada dagar. Vänsterpartiet Det okuvade Frankrike och Marine Le Pens Nationell samling kan ösa på. Deras chans att stärka sina positioner i väljarnas ögon har inte på länge varit så stor. Vintern kommer att bjuda på ökad fattigdom  hos många människor och ett hett politiskt klimat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.