Fransk TV i Sverige

Fransk TV i Sverige 150 150 Tomas Lindbom
Svenska tittare med kabel-TV är rätt svältfödda på franska kanaler. TV 5 med program från hela den frankofila världen och France 2 som är den bredaste av den statliga franska televisionens kanaler finns tillgängliga.  TV5 tyngs av att kvällsprogrammet blir så sönderhackat av nyheter från alla de frankofila länderna. France 2 håller hög kvalitet men är som alla de stora franska kanalerna uppdelade i långa kvällsblock. Efter kvällsnyheterna kl 20-20.30 följer ett första block med ett program som ofta sträcker sig fram till kl 22-22.30 och därefter ett andra kvällsblock som pågår till efter midnatt. Det gäller att gilla något av de två program som bjuds. Annars är den TV-kvällen förstörd. Lyckligtvis går det att koppla upp sig på nätet och se en hel del av de andra statliga TV-kanalernas program i efterhand. Fransk TV vimlar av spännande dokumentärer, politiska och litterära debattprogram.

En liten uppstickare är musikkanalen Mezzo. Bakom den står Canal+ och France Television. Mezzo sänder dygnet runt med främst jazz under natten och ett par direktsändningar under dag och kväll. Bäst är kvällskonserten som startar cirka kl 20-20.30. Ikväll fick vi tittare vara med i Salle Pleyel i Paris där Chrstopher Eschenbach dirigerade Gustav Mahlers femte symfoni. En stark musikupplevelse. Mezzo är ju som musikkanal också tillgänglig för alla som inte förstår franska.

2 comments
  • Magnus Sandman

    Som icke fransktalande har jag haft några sköna musikupplevelser på Mezzo och då från Montreux Jazz Festival. Annars blir det ju lite svårare att hänga med. Nu har ju BBC börjat texta sina sändningar så det kanske vore något för fransk public service att ta efter. Förutom de kanaler du nämnt kan man ju även följa fransk fotboll, Ligue 1, direkt på Viasat Fotboll. På lördag visas t.ex. Lille – Lyon och på söndag St Etienne – Nantes.

  • Tomas Lindbom

    Det är sant att textningar gör susen. Det händer att vissa filmer textas på franska på TV5. Det är åtminstone bra för den som vill lära sig franska men inte hinner med riktigt när språket bara talas.

Leave a Reply

Your email address will not be published.